nieuws

EP laakt geschuif met onbetaalde rekeningen

bouwbreed

De Europese begroting moet gezien worden als stimulans voor investeringen. Dat hoopt het Europese Parlement dat zich heeft gebogen over het meerjarenbudget 2014-2020.

Het Parlement vindt het uiterst terleurstellend dat in deze economisch slechte tijden de regeringsleiders van de lidstaten van de EU de begroting alleen maar zien als kostenpost. “De noodzaak om met de Europese begroting economische groei, concurrentiekracht en banen te creëren is des te belangrijker in tijden dat het economisch slecht gaat”, aldus een grote meerderheid.

De oproep komt op een moment dat de Europese Raad fors wil snoeien in de begroting. En dat terwijl het ministerie van Economische Zaken heeft toegegeven dat investeringen nog enigszins gesteund worden dankzij Europese gelden.

Daarnaast geeft het snoeien ook direct problemen. Volgens het Europees Verdrag mag de unie geen tekort hebben. Daardoor worden rekeningen van de lidstaten voor medefinancieringsgelden doorgeschoven. Eind vorig jaar was al bekend dat er voor 217 miljard aan rekeningen in de toekomst betaald moet worden. Alleen al in 2012 dienden de lidstaten voor 50,6 miljard aan declaraties in waarvan 16,2 miljard is doorgeschoven naar dit jaar omdat het geld op was.

Tijdens de behandeling van de begroting pleitten de parlementariërs ook voor meer flexibiliteit, met name in het meerjarenbudget. In de eerste plaats is het dan eenvoudiger om eventueel overblijvende gelden op specifieke posten over te hevelen naar andere posten.

Daarnaast wil zij het nieuwe Parlement dat in 2014 wordt gekozen, niet opzadelen met in beton gegoten budgetten. Dat klemt temeer omdat nog steeds ongeveer de helft van de EU-begroting naar landbouw gaat. Investeringen zijn nog belangrijker, vinden de parlementariërs.

Reageer op dit artikel