nieuws

Dommekracht maakt plaats voor powerpack

bouwbreed

De houten kapel van Durgerdam staat weer recht. Pudelko-drukpalen zetten nu de stenen onderbouw van het monument aan het IJmeer onwrikbaar op de zandlaag.

De volgorde van de bouwactiviteiten lijkt wat ongebruikelijk. De nieuwe funderingspalen komen pas onder het monument nadat de houten bovenbouw al met dommekrachten is rechtgezet. Het heeft volgens Klaas Roos van aannemer Leguit & Roos alles te maken met de merkwaardige restauratiegeschiedenis van de markante kapel aan het IJmeer en dat dingen in de uitvoering soms anders lopen dan je vooraf plant. “Funderingsaannemer DSBouw had de nieuwe betonnen vloer al een tijdje klaar, compleet met inkassingen in de muren van het souterrain. Die constructie was meer dan sterk genoeg om de tijdelijke hulpconstructie op af te steunen die wij nodig hadden voor het heffen van de lichte houten bovenbouw. Er was geen reden om te wachten tot ook de nieuwe funderingspalen eronder zouden zitten, want de restauratie van de 17de-eeuwse kapel moet wel voor de bouwvak af.”

Het is bovendien nooit de bedoeling geweest ook de onderbouw op te krikken verduidelijkt Roos. Bij een restauratie in de jaren zestig van de vorige eeuw is de balkenvloer van de beletage uitgevlakt op een betonnen randbalk. Dat vlak fungeerde als nulpunt voor de heffing fungeren. “Hij hoort er natuurlijk niet”, aldus Roos. “Maar nu hij er toch zat konden we hem goed gebruiken.” Toen de hulpconstructie was opgebouwd heeft de aannemer de houten stijlen doorgezaagd en met dommekrachten opgekrikt. Op één hoek wel 48 centimeter. Daarmee is de zetting die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw heeft plaatsgevonden als gevolg van houtrot weer ongedaan gemaakt.

De dommekrachten hebben hun werk inmiddels gedaan en in de kelder is DSBouw met geavanceerdere apparatuur in de weer. Met een computergestuurde vijzelinstallatie van Pudelko drukt het Brabantse funderingsbedrijf negentien palen zo’n 14 meter de grond in. Als een sectie van 1,5 meter in de grond is verdwenen wordt er een volgend stuk opgelast en gaat het drukken weer verder. Bijna geluidloos en zonder trillingen drukken twee man vier palen tegelijk de grond in. Pudelko lanceert in Durgerdam de nieuwste handzame variant van zijn powerpack. De besturing, het olievat en de pomp voor de hydrauliekolie zijn een stuk compacter en lichter uitgevoerd. Met de touch-screens kan op vijzeldruk, of verplaatsing worden gestuurd. De installatie slaat automatische af wanneer vooraf ingestelde waarden worden overschreden. Het Pudelko-systeem was door opdrachtgever Stadsherstel expliciet voorgeschre ven in het bestek.

Bedenker Oscar Pudelko kijkt tevreden toe terwijl zijn palen de grond in zakken. Ze ondervinden weinig weerstand of obstakels in de bodem van het oude vissersplaatsje dat al weer decennia terug werd ingelijfd door gemeente Amsterdam. De Brabantse funderingsexpert is in gedachten al weer een stap verder met de ontwikkeling van zijn systeem. Hij heeft zijn zinnen gezet op een paal van polymeerbeton, die hij uit segmenten voorzien van een mannetje-vrouwtjeverbinding samenstelt, vertelt hij. “Grootste voordeel is dat er niet gelast hoeft te worden. Dat scheelt zeker tien minuten per las en verbetert ook de arbeidsomstandigheden. Het patent heb ik al op zak, de tests door de TU Eindhoven en een onderzoeksinstelling in Duitsland zijn veelbelovend.”

Hij is nu druk in gesprek met partners die de palen moeten gaan produceren. Niet alleen voor DSBouw of hemzelf, maar voor elk funde ringsbedrijf dat met de Pudelko-methode aan de slag wil.

Reageer op dit artikel