nieuws

De juiste verf voor een spoedig herstel

bouwbreed

Schildersbedrijf Jekras uit Volendam legt de laatste hand aan de nieuwbouw van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Het schilderen van dit gigantische ziekenhuis behelst onder meer 140.000 vierkante meter wandafwerking. Er is bijna twee jaar met tien man aan gewerkt. De eerste patiënten worden eind dit jaar verwacht.

Het Meander MC is een nieuw ziekenhuis, dat een aantal regionale ziekenhuizen gaat vervangen. Het gaat om een complex van circa 100.000 vierkante meter vloeroppervlak in vier tot negen bouwlagen. Er komen zeshonderd bedden, waarvan zestig in een psychiatrische kliniek.

De architect, Atelier Pro, had geen ervaring met een ziekenhuis van deze omvang. Om te zorgen dat het de juiste keuzes zou maken, heeft het bureau vroegtijdig advies ingewonnen. Wat betreft de verven en coatings kwam het terecht bij Sigma Coatings, dat opdrachtgevers, architecten en schilders al een jaar of zes adviseert vanuit met eigen strategie, het SigmaCare-concept.

Marketingmanager Pim Becker: “Wij hebben veel kennis over verven en coatings en willen die graag gebruiken om te zorgen dat elke opdrachtgever het juiste eindresultaat krijgt. We kunnen zowel vanuit technisch als vanuit financieel en kleurtechnisch oogpunt adviseren. Kleur kan bijvoorbeeld bijdragen aan het creëren van een healing environment , zoals Atelier Pro dat voor zich zag voor Meander. Dan moet je echter wel de juiste kleuren kiezen – en moet bij keuze moet rekening worden gehouden met de kosten voor het onderhoud. Sommige kleuren en verfsoorten vragen meer aandacht dan andere en niet elke verf is geschikt voor elke ondergrond. Het is de kunst om voor elke ruimte en elke gebruiker de juiste keuzes te maken.”

Atelier Pro keek primair vanuit de gebruiker en vroeg zich eerder af wat bepaalde keuzes op zouden leveren dan wat ze zouden kosten. Dit heeft er onder meer toe geleid dat 30 procent kleur is gebruikt. Kleur betekent direct een extra investering ten opzichte van het traditionele wit of grijs, want sommige intense kleuren dekken minder goed en moeten dus twee keer worden geschilderd. Het kan echter wel bijdragen aan een goede oriëntatie, een goede sfeer en wellicht zelfs aan een voorspoedig herstel.

Oriëntatie

Om de oriëntatie te bevorderen krijgen de vier verpleeggebouwen van Meander elk een eigen kleurconcept. Op een verdieping betekent dit dat de vier horizontaal gekoppelde afdelingen duidelijk van elkaar kunnen worden onderscheiden.

Maar ook de meer technische kant van kleur is bekeken. Want welke verf gebruik je in een operatiekamer, waar bloed en jodium van de muren moeten kunnen worden geschrobd?

Ook is op advies van Sigma gekozen voor de meest duurzame glasvlies (zware kwaliteit, zeer stootvast en voorgepigmenteerd), met zeer duurzame (goed reinigbare) muurverf. Er is uitsluitend huidvetresistente verf gebruikt, wat resulteert in lagere onderhoudskosten. Het ziekenhuis draait 24/7 door, dus minimaliseren van overlast bij onderhoud is fundamenteel. Omdat er gedacht werd in termen van duurzaamheid is het advies als vaste kwaliteitseis in het bestek opgenomen en door de aannemer één op één overgenomen.

Uitbesteed

Meander is één van de grotere projecten in de zorg die Sigma heeft uitgevoerd in Nederland. De aannemer, 2MC3 Meander Combinatie VOF (Ballast Nedam met Heijmans), heeft het schilderwerk bij de afbouwer ondergebracht (VAB te Volendam), en die heeft het uitbesteed aan de schilder Jekras te Volendam.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels