nieuws

commentaar /Investeren

bouwbreed Premium

De cijfers van het Centraal Planbureau komen bepaald niet als een verrassing. Ze vallen zelfs wat mee. Zo komen de rekenmeesters uit op een tekort van 3,4 procent, waar de Europese Commissie vorige week nog aan 3,6 dacht. Het slechte nieuws is dat het CPB wel een nóg verdere daling van de woningbouw ziet. Daar […]

De cijfers van het Centraal Planbureau komen bepaald niet als een verrassing. Ze vallen zelfs wat mee. Zo komen de rekenmeesters uit op een tekort van 3,4 procent, waar de Europese Commissie vorige week nog aan 3,6 dacht. Het slechte nieuws is dat het CPB wel een nóg verdere daling van de woningbouw ziet. Daar staat tegenover dat de groei van de relevante wereldhandel in 2014 verder zal aantrekken met 5 procent. Dit heeft tot gevolg dat de economische groei in ons land volgend jaar op 1 procent zal uitkomen na twee jaar daling.Ook hier zit echter weer een adder onder het gras: de consumentenbestedingen en vooral de investeringen in woningen zullen ook in 2014 nauwelijks tot niet aantrekken.Het is dan ook niet verwonderlijk dat het kabinet al naarstig bezig is om voor 2014 te zoeken naar verdere bezuinigingen in de ordegrootte van 3 tot 4 miljard. Gezien de minderheid in de Eerste Kamer moet daarbij steun worden gezocht bij oppositiepartijen. Dat lijkt goed, maar behoeft het niet te zijn, zoals ook het woonakkoord al heeft aangetoond.Zeker als het gaat om snel te realiseren bezuinigingen, blijft het voor politici aantrekkelijk om die vooral in investeringen te zoeken. Bovendien kunnen ze heel gemakkelijk zeggen dat het nodig is de overdrachtsuitgaven iets te verhogen om de consumentenbestedingen in de plus te krijgen.Op zich is dat voor de totale economie niet slecht. Mits de politiek daarbij niet uit het oog verliest dat een verdere daling van de bouwinvesteringen zwaar doortikt in de economische groei.Begin jaren tachtig van de vorige eeuw is een economische crisis die de bouw toen ook zwaar trof, bestreden met het programma terugploegen van uitkeringen. Uitkeringsgelden werden toen ingezet in de sfeer van onderhoud en restauratie. Een dergelijk programma lijkt nu ondenkbaar. Wel mogelijk is echter om de verhuurdersheffing geheel of gedeeltelijk te gebruiken voor een dergelijk programma. Het verleden heeft aangetoond dat het geld dat erin wordt gestoken terugverdiend wordt aan hogere belastinginkomsten en minder uitkeringen. Bovendien draagt zo’n programma direct bij aan de economische groei. En dat op zich brengt het overheidstekort al verder terug en ook nog eens sneller en zekerder dan verhoging van de overdrachtsuitgaven.

Reageer op dit artikel