nieuws

China negeert crisis en verhoogt staalproductie

bouwbreed Premium

China neemt krachtig het voortouw bij het herstel van de wereldstaalproductie. Dankzij de inspanningen van de Chinezen nam het volume in de 63 landen van de Wereld Staal Associatie in februari met 1,2 procent toe.

De Europese Unie is nog steeds in mineur. De productie daalde in februari met 5,6 procent tot 13,4 miljoen ton. Nederland verhoogde het volume met 7,4 procent tot 550.000 ton. Ook Groot-Brittannië – stijger met 57 procent tot 882.000 ton – zit in de lift. Maar de beide landen zijn slechts kleintjes vergeleken bij Duitsland (3,4 miljoen ton) en Italië (2,1 miljoen ton) die respectievelijk 3,7 en 15 procent minder uit hun hoogovens haalden.

China schroefde in februari zijn staalproductie een tiende op. Het volume van 61,3 miljoen ton vertegenwoordigt 46,2 procent van de gehele wereldproductie. Elders in het Verre Oosten regeert nog steeds de krimp. Japan, de tweede producent ter wereld, leverde 3,4 procent in en kwam uit bij 8,3 miljoen ton. Zuid-Korea en Taiwan verloren zo’n 7 procent terrein. India (goed voor 6,2 miljoen ton) lijkt te stabiliseren.

Noord-Amerika bond nog steviger in dan de landen van de Europese Unie. De productie daalde met 9,3 procent tot 9,2 miljoen ton. De Verenigde Staten (goed voor 6,7 miljoen ton) laat van de grote Amerikaanse producenten het grootste verval zien en zakte bijna 12 procent weg. Canada (1,1 miljoen ton) kromp 5,7 procent. Mexico handhaafde zich op een productieniveau van 1,4 miljoen ton.

In Zuid-Amerika is Brazilië de dominerende partij. De hoogovens in het land draaiden op een 6,2 procent lager peil hetgeen resulteerde in een productie van 2,6 miljoen ton.

In Oost-Europa trapte Rusland flink op de rem. De productie in februari van 5,2 miljoen ton betekent een daling van 11,9 procent. Ook in Oekraïne draaiden de ovens op een lager pitje maar daar was de terugslag toch niet zo groot als bij de Russen. De productie verminderde slechts met 1,3 procent, goed voor een volume van 2,5 miljoen ton.

Reageer op dit artikel