nieuws

CBS: Bouworders in jaar tijd met kwart gedaald

bouwbreed Premium

Bouwbedrijven hebben het afgelopen jaar in totaal voor 11,1 miljard euro aan orders binnengekregen. Dat is 25 procent minder dan een jaar eerder.

< vervolg van pagina 1

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met name vanuit de hoek van de investeerders, waar de economen projectontwikkelaars, makelaars en pensioenfondsen onder scharen, nam het aantal opdrachten flink af. Zij waren in 2012 goed voor 2,7 miljard aan opdrachten. Een jaar eerder stond de teller nog op 4,7 miljard euro. Vier jaar geleden, bij het begin van de kredietcrisis in 2008, waren de investeerders zelfs nog goed voor 8,1 miljard aan orders. Particulieren en bedrijven die voor eigen gebruik laten bouwen gelden als de grootse opdrachtgevers. Deze groep plaatste voor 6,2 miljard euro aan orders, tegenover 7,4 miljard euro een jaar eerder. Op het hoogtepunt in 2008 bedroegen de orders 12 miljard euro. De overheid en woningcorporaties kwamen met 2,2 miljard euro aan orders, minder dan de 2,8 miljard euro van een jaar eerder.

Volumedaling

Als gevolg van de dalende orders was de bouwnijverheid met een teruggang van 8,6 procent over heel 2012 de snelst krimpende branche, meldde het CBS eerder. De omzet nam met 7 procent af. Door de volumedaling liepen ook de vacatures in de sector terug. Het aantal vacante posities in de bouw stond aan het eind van 2012, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, op drieduizend. Dit is een halvering ten opzichte van anderhalf jaar eerder.

Uit een vorige maand verschenen conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt bovendien dat een groeiend aantal bouwbedrijven kampt met een gebrek aan orders. Meer dan de helft van de bouwbedrijven (52 procent) had in december 2012 minder orders dan nodig is om de werkstroom goed op gang te houden.

De nood is het hoogste in de utiliteitsbouw. Ondernemers die in dit marktsegment actief zijn moeten de komende jaren genoegen nemen met een omzet van 300 miljoen euro. Dat is ruim zeven keer minder dan op het hoogtepunt in 2002.

Reageer op dit artikel