nieuws

Brancheorganisaties kunnen klokkenluiders helpen

bouwbreed Premium

Brancheorganisaties in het mkb kunnen helpen de problemen van klokkenluiders op te lossen. Dat vindt Martin van Pernis, voorzitter van het Adviespunt klokkenluiders.

“In de paar maanden dat we nu werken, valt het ons op dat zowel in industrieën als in de bouw veel vragen van potentiële klokkenluiders gaan over veiligheid. Het is helder dat kleinere bedrijven geen compliance officer hebben waar ze terecht kunnen. Ook niet bij de baas omdat die soms het onderwerp van de klacht is. Daar ligt dan wellicht een taak voor branche-organisaties als de Aannemersfederatie. We zijn ook in gesprek met organisaties daarover”, vertelt Van Pernis ter gelegenheid van het uitkomen van het jaarverslag.

Sinds 1 oktober is het adviespunt actief. In totaal hebben zich in drie maanden tijd 105 mensen gewend tot het adviespunt met adviesvragen. Tot nu toe zijn daarvan veertien aangemerkt als klokkenluiders. “Wij horen aan, volgen en verwijzen naar de vele meldpunten”, aldus Van Pernis die denkt dat enige sanering daarvan mogelijk is.

Verrast is hij dat ook werkgevers uit het mkb zich bij hem melden om advies te vragen hoe zij een klokkenluidersregeling kunnen opstellen in hun bedrijf. “Ik vind dat wel een goede zaak. Het betekent dat het onderwerp leeft en ook bij mkb-bedrijven serieus wordt genomen.”

Reageer op dit artikel