nieuws

Bouwinvest popelt om te investeren in extra woningen

bouwbreed Premium

Voor een institutionele vastgoedbelegger bovengemiddelde prestaties, wakkeren bij Bouwinvest de investeringsdrift aan. Vooral voor commerciële huurwoningen wil het een tandje bijzetten.

Een voorwaarde is, onderstreept woordvoerder Erwin Drenth, een overheidsbeleid dat de rendementen niet verder ondermijnt. Pensioenfonds Bpf Bouw, de belangrijkste pijler onder Bouwinvest, heeft volgens hem al opdracht gegeven dit jaar voor 150 miljoen euro extra te investeren in woningen.

Aan de hand van de recent gepresenteerde IPD-index concludeert Bouwinvest dat het afgelopen jaar beter heeft geboerd dan gemiddeld. Zelfs de kantorendivisie kon nog een bescheiden plus van 0,9 procent noteren, waar waardedalingen gemiddeld leidden tot een negatief rendement van -2,7 procent. Nieuwe huurcontracten en verlengingen van bestaande hielden de kantorentak lucratief.

Het voornemen is de acquisitie van nieuwe kantoren die eerder kwam stil te liggen, weer op gang te brengen. Volgens Drenth vallen alleen van het woningfonds eigen bouwopdrachten te verwachten. Voor de rest gaat het als regel om turn key aankopen. Hiervoor in beeld zijn zowel bestaande als nieuwe objecten, zo onderstreept hij.

De drie fondsen van Bouwinvest wisten alle een bovengemiddeld resultaat te noteren. Het kantorenfonds zoals gezegd met zijn zwarte cijfers, het winkelfonds dat met een rendement van 4,8 procent nog 0,6 procent boven het al fraaie landelijke gemiddelde zat en het woningfonds dat met 1,3 procent meer dan het dubbele wist te scoren van de IPD/index (0,6 procent) .

Amsterdam is op dit moment de stad waar de meeste woninginvesteringen van Bouwinvest plaatsvinden. Juist is een blok van 180 huurwoningen opgeleverd, nog zo’n aantal komt eraan. “Op veel andere plaatsen zijn we nog aan het kijken wat de mogelijkheden zijn.” Onzeker is intussen het perspectief van een reeks geplande studentenwoningen. “We moeten nu eerst bekijken hoe de nieuwe maatregelen van de overheid hiervoor uitpakken.”

Reageer op dit artikel