nieuws

Bom onder Bouwend Nederland

bouwbreed

Grote bouwbedrijven dreigen uit Bouwend Nederland te stappen. Het gaat in elk geval om Heijmans, Volker Wessels, Dura Vermeer en Strukton.

De onvrede van de bouwconcerns, die tot de grootste van Nederland behoren, richt zich met name op de aanstelling van Maxime Verhagen als voorzitter van Bouwend Nederland en de hoogte van de contributie.

Daarnaast is er stevige kritiek op de manier waarop de branchevereniging functioneert en zich profileert. Met name op belangrijke dossiers als de bouw-cao en de woningmarkt heeft ze steken laten vallen, vinden de ondernemingen.

Heijmans-topman Bert van der Els hekelt vooral de procedure rond de opvolging van Elco Brinkman. De grote bedrijven hadden geadviseerd om een ondernemer aan te stellen als voorzitter, maar kregen met Verhagen een rasechte politicus. Met hem trekt Bouwend Nederland “te veel” de kant op van de politiek, terwijl ondernemerschap de boventoon zou moeten voeren.

“Verhagen is een prima vent, maar hij is wel erg verbonden met het CDA”, zegt Van der Els. “Niet dat dat erg is. Maar als je bijvoorbeeld Jan-Kees de Jager hebt, is die behalve CDA’er ook ondernemer. Ik heb liever dat een minder politiek figuur de bouw gaat leiden. De markt biedt kansen, bijvoorbeeld in de bouw van energieneutrale woningen. Dat vereist ondernemerschap.”

Van der Els benadrukt dat Heijmans het lidmaatschap van Bouwend Nederland nog niet heeft opgezegd, maar, zo waarschuwt hij, “daar zijn nu wel over aan het nadenken”.

Bij Volker Wessels en Dura Vermeer is het al niet anders. “We hebben momenteel geen concrete plannen om er uit te stappen, maar geven ook geen garantie voor de toekomst”, laat Glenn Metselaar namens bestuursvoorzitter Job Dura weten. “Daarmee geven we een duidelijk signaal af. Het lidmaatschap moet wel toegevoegde waarde hebben. We blijven Bouwend Nederland dan ook kritisch volgen.”

Voor Dura Vermeer speelt ook mee wat andere grote bedrijven besluiten. “Als alle grote bouwondernemingen uit Bouwend Nederland stappen, zullen wij onze positie natuurlijk ook moeten heroverwegen.”

Twijfel

Eerder twijfelde Strukton al openlijk over voorzetting van het lidmaatschap. De Utrechtse aannemer vindt de kosten niet opwegen tegen de baten. De wijze waarop de hoogte van de contributie wordt vastgesteld, kan volgens het bedrijf bovendien niet door de beugel. Het bedrag is deels afhankelijk van de Nederlandse omzet, ongeacht uit welke markt die opbrengsten worden gehaald.

Ballast Nedam laat weten de gevoeligheden rond Bouwend Nederland te kennen, maar wil “de discussie daarover niet via de media voeren”. BAM ziet geen reden om de branchevereniging de rug toe te keren. “Op geen enkele wijze hebben wij bedenkingen over Bouwend Nederland”, zegt bestuursvoorzitter Nico de Vries. “Wij steunen Bouwend Nederland volledig.”

Reageer op dit artikel