nieuws

Boete geëist tegen ingenieursbureau in grondaffaire

bouwbreed

Het OM heeft tegen ingenieursbureau Van der Waal & Partners uit Naaldwijk een boete van 7500 euro geëist vanwege gesjoemel met grond met te veel puin bij de aanleg van bedrijvenpark Ypenburg in Den Haag.

Het bureau was er verantwoordelijk voor dat de grond eerst opgeslagen werd in een tijdelijk depot in Ypenburg. Vervolgens bracht ze het als gewone grond op de markt, terwijl het volgens het OM naar een afvalverwerker had gemoeten. Het industrieschap Plaspoelpolder betaalde als opdrachtgever al een boete van 7500 euro aan het OM.

Ingenieursbureau Van der Waal & Partners weigerde als uitvoerder eenzelfde boete te betalen en moest daarom bij de rechtbank in Den Haag verschijnen. Directeur Pieter van Willigen zag gisteren tijdens de zitting niet in waarom de grond met puin niet opgeslagen mocht worden in een tijdelijk depot op het bedrijvenpark. “Een tijdelijk depot is zo gebruikelijk”, zei hij. “Hoe hadden we het anders moeten doen?” Volgens de directeur was de bodem goed afgeschermd met een afdekkingsdoek. De leidinggevende erkende wel dat het bedrijf de grond niet op de markt had mogen brengen, maar had moeten laten verwerken. “Daarin zij we te impulsief geweest.”

Volgens het OM rust op uitvoerders van bouwprojecten de verplichting om de samenstelling van een partij grond vast te stellen voordat het verwijderd wordt. Als blijkt dat het te veel puin of andere afvalstoffen bevat, moet het meteen naar een afvalverwerker, zonder tussenopslag. Nadat de afnemer van de grond ook had geconstateerd dat deze verontreinigd was, zorgde het ingenieursbureau Van der Waal & Partners alsnog voor de verwerking van de partij van 2300 kubieke meter. Dat was gisteren voor het OM reden om geen hogere boete tegen het bedrijf te eisen dan de 7500 euro die ze eerder al wilde opleggen. De rechtbank doet op 25 maart uitspraak.

Reageer op dit artikel