nieuws

Bewoonde bouwplaats al tien jaar oud

bouwbreed

Verschillende media berichtten de afgelopen dagen over een initiatief van beveiligingsbedrijf BNT om mensen tijdelijk op de bouwplaats te laten laten wonen. Dat klinkt nieuw, maar dat is het niet, legt directeur Peter Damsma uit.

Dit is niet nieuw?

“Nee hoor. Eigenlijk zijn we al tien jaar geleden begonnen met het plaatsen van woonunits op bouwplaatsen als aanvulling op andere beveiligingsmaatregelen. Op dit moment staan er 52 units op bouwplaatsen door heel Nederland.”

Maar ik lees en zie het ineens overal.

“Ja, hier stonden vandaag ook weer fotografen van de Telegraaf en cameramensen van Pownews op de bouwplaats.”

Hoe verklaart u dat?

“Ik denk dat de plotselinge aandacht te maken heeft met een advertentie voor een bewoner van de bouwplaats op het Amsterdamse SciencePark die we op Marktplaats hebben gezet. We hebben er dit keer een foto van een woonunit bijgeplaatst. Dat sloeg ineens aan.”

Het werd doorgestuurd op sociale media?

“Precies. Iedereen stuurde het door met het bericht ‘gratis wonen in Amsterdam’. En daarna stond het op allerlei websites en was het hek van de dam.”

Leuk voor studenten?

“Eigenlijk niet. We hebben in het verleden wel eens een student als bouwplaatsbewoner gehad, maar dat was geen succes. Te veel feesten kan niet. Het is de bedoeling dat de bewoner een oogje in het zeil blijft houden.”

Wie zoeken jullie dan?

“De bewoners zijn nu vaak mensen die tijdelijk woonruimte nodig hebben, bijvoorbeeld na een echtscheiding of wanneer ze in de schuldhulpverlening zitten.”

En werkt het?

“Ja. De sociale controle op een bouwplaats neemt toe. De bewoner is geen beveiliger, heeft wel een beheerderstaak. Op terreinen waar we iemand hebben wonen, worden dieven vaker op heterdaad betrapt.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels