nieuws

Begeleiding passiefbouw in praktijk

bouwbreed Premium

Opdrachtgevers, architecten en bouwers willen graag zien met welke producten en materialen een passiefhuis wordt gebouwd. In Deurne is daarvoor een toonzaal ingericht, waar de partijen hun projecten ook kunnen laten tekenen en doorrekenen.

Pladeko Ramen en Deuren nam het initiatief voor een ‘permanente expositie’: het Passiefhuiscentrum voor energiebesparend (ver)bouwen. Het is een aanvuling op de diensten van de Stichting PassiefBouwen uit Berkel en Rodenrijs, zegt Martien Manders van Pladeko. “Daar zijn wij ook bij aangesloten. We schieten dus niet onder de duiven van PassiefBouwen maar we vullen de activiteiten aan.”

De stichting laat echter geen producten zien. Net als Pladeko onderkenden ook andere participanten in de stichting volgens Manders de voordelen van een showroom waar gegadigden de onderdelen van een passiefhuis in het echt kunnen zien en vasthouden. Bijvoorbeeld de kozijnen die het bedrijf uit Deurne maakt voor passiefhuizen. Het centrum huist nu in het pand van Pladeko. “De tijd moet leren of er behoefte bestaat aan nevenvestigingen elders in het land.”

De dienstverlening gaat volgensManders verder dan alleen exposeren. Architecten, ontwikkelaars en corporaties kunnen in het centrum kennisnemen van de manier waarop de verschillende producten worden samengebouwd tot een passiefhuis. Dat kan onder begeleiding van de adviesbureaus DWA Installatie- en Energie-advies en Trecodome. Manders: “Op voorhand kunnen partijen al het isolatieniveau bepalen en op welke manier wordt geventileerd, verwarmd of gekoeld.”

Begroting

Voor specifieke projecten kan aan de hand daarvan een begroting worden gemaakt. De bijzonderheden van het passiefbouwen kunnen ook in studiebijeenkomsten in het centrum worden toegelicht. Manders hoopt op die manier mede de kennis van deze specifieke manier van bouwen te bevorderen.

Voor de realisatie van passiefbouwplannen biedt het centrum de diensten aan van bouwbegeleiders Perfect Bouwbegeleiding en Wepromac. Op de deelnemerslijst staan inmiddels vijf architectenbureaus en zes bouwbedrijven. Aan leveranciers doen inmiddels een kleine twintig bedrijven mee.

Reageer op dit artikel