nieuws

Batenburg ‘goed bezet’ in infra en industrie

bouwbreed Premium

Batenburg Techniek voorziet een goed jaar voor de bedrijfsonderdelen die zich richten op de industrie en infrastructuur. Deze bedrijven zijn “goed bezet” en “positief gestemd over investeringsplannen bij hun opdrachtgevers”. Al met al zal 2013 echter “weer een uitdagend jaar” worden.

Vooral de utiliteitsbouw baart de technisch dienstverlener zorgen, blijkt uit het jaarverslag van het bedrijf. “De planningshorizon is korter.” In dit marktsegment worden “offertes uitgebracht om de productie op peil te houden”.

Het concern spreekt wat betreft de markten industrie en infrastructuur van een “gemengd beeld”. Ja, ook hier speelt de economische situatie het bedrijf parten, maar de vooruitzichten voor producten en diensten binnen het duurdere segment (high-end) blijven positief. “Hier wordt in 2013 vooralsnog geen teruggang verwacht.”

In de markt voor energie-infrastructuur worden steeds meer opdrachten door energiebedrijven vergeven op basis van Europese aanbestedingen, merkt Batenburg. “Bij gunning is de omzet voor meerdere jaren verzekerd, maar omgekeerd betekent niet scoren ook dat voor enkele jaren niet geleverd kan worden.”

Batenburg techniek zag de winst het afgelopen jaar dalen. Met name vanwege uitdagende omstandigheden in de bouw. Het Rotterdamse bedrijf waarschuwde begin februari al dat de winst in de laatste verslagperiode van het afgelopen jaar niet aan de verwachtingen zou voldoen. Dit was het gevolg van de moeilijke omstandigheden in de installatiemarkten, waar de onderneming moest afwaarderen op onderhanden werk van projecten. Zo schreef het onderdeel Installatietechniek een operationeel verlies van 1,1 miljoen euro in de boeken. Een jaar eerder schreef de installatietak nog zwarte cijfers (0,6 miljoen euro).

Overname

De omzet steeg met 8 procent tot 161 miljoen euro. Deze stijging is volledig te danken aan Dekker van Geest Installaties en Datell, twee bedrijven die Batenburg Techniek in 2011 overnam en pas dit jaar volledig in de resultaten werden opgenomen.

Dit jaar zal “weer een zeer uitdagend jaar” worden, stelt de onderneming vast. Bij de Installatiegroep was de werkvoorraad begin 2013 vergelijkbaar met een jaar eerder, maar wel lager dan halverwege vorig jaar. In de handelsondernemingen was de orderpositie begin van het jaar belangrijk hoger dan een jaar eerder volgens Batenburg, vanwege een groot project waar de gemiddelde marge lager is. Dit project niet meegerekend ligt het orderboek iets lager dan begin 2012.

Reageer op dit artikel