nieuws

BAM alert op verslechtering woningmarkt

bouwbreed

BAM maakt zich nog altijd ernstig zorgen over de verschillende bouwmarkten en zal bij verdere verslechtering dan ook ingrijpen. Vooral de woningmarkt wordt wat dat betreft met argusogen bekeken.

“Nieuwe reorganisaties zijn niet uit te sluiten. Al hebben we afgelopen jaar al veel gedaan”, zegt bestuursvoorzitter Nico de Vries. “Iedere keer als de toekomst somber werd, hebben we kranen teruggedraaid. Reorganisaties op de schaal van 2012 zijn niet te verwachten. Als er al wat gebeurt, is dat in de woningbouw.”

Dalend

BAM verkocht vorig jaar 1906 woningen uit eigen ontwikkeling. Voor 2013 durft De Vries slechts op een aantal van 1500 te hopen. De trend was vorig jaar in ieder geval sterk dalend. Werden in het eerste kwartaal nog 619 woningen verkocht, in het voorjaar was de kooplust al geslonken tot 535. In het derde en vierde kwartaal slonk de vraag verder naar respectievelijk 438 en 314 woningen.

Bij de jaarwisseling bedroeg het aantal onverkochte woningen in aanbouw 295, dertien minder dan een jaar eerder. De voorraad opgeleverde maar nog niet verkochte woningen daalde vergeleken met begin 2011 met een derde tot 118.

De Vries denkt niet dat de woningmarkt zo langzamerhand zijn dieptepunt bereikt heeft. Het vorig jaar bereikte dieptepunt in de afgifte van de bouwvergunningen is een belangrijk signaal.

Ongebruikt

Bovendien zullen meer dan ooit – door het stopzetten van projecten – vergunningen ongebruikt blijven. “De nabije toekomst is somber. We moeten eerst door de onverkochte voorraden heen. De huizenprijzen zijn gedaald. Dat biedt in het lagere segment weer kansen. Bijvoorbeeld met onze goedkope Smartwoning.”

BAM kijkt terug op een jaar waarin onder de streep een verlies staat van 187,4 miljoen euro. In 2011 werd nog een winst geboekt van 126 miljoen euro.

De Vries: “Oud nieuws, dat verlies. Veroorzaakt omdat we in het eerste halfjaar bijna 400 miljoen euro hebben afgeschreven op ons vastgoed. Het nieuwe nieuws is de operationele winst voor belastingen van 107,1 miljoen euro. In 2013 verwacht ik ondanks de moeilijke markt weer een soortgelijk resultaat te behalen.”

Reageer op dit artikel