nieuws

Aannemer maakt Maas bomvrij

bouwbreed Premium

Rijkswaterstaat laat vanaf eind deze maand de Maas tussen Venlo en Arcen verdiepen. Daarbij wordt de bodem tot een diepte van drie meter afgegraven om het water meer ruimte te geven. Voor het werk begint laat RWS eerst een onderzoek doen naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Aannemer Martens en Van Oord heeft, in samenwerking […]

Rijkswaterstaat laat vanaf eind deze maand de Maas tussen Venlo en Arcen verdiepen. Daarbij wordt de bodem tot een diepte van drie meter afgegraven om het water meer ruimte te geven. Voor het werk begint laat RWS eerst een onderzoek doen naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Aannemer Martens en Van Oord heeft, in samenwerking met TNO, speciaal voor dit werk de zandwininstallatie ‘De Roeroord’ aangepast. Daarbij gaat het zand door een verstevigde, stalen leiding en wordt gezeefd. Een magneet haalt alle ijzeren voorwerpen uit de afgegraven grond, zoals niet-gesprongen explosieven. Dit gevaarlijke spul wordt vervolgens in een beveiligde bak opgevangen en per schip afgevoerd.

De Explosieven Opruimings Dienst van de Landmacht brengt de gevonden explosieven tot ontploffing. De bomvrije grond wordt deels verkocht en deels geborgen in een waterplas bij Lomm.

Reageer op dit artikel