nieuws

Zwarthout doorontwikkeld tot volwassen gevelbekleding

bouwbreed

Zwarthout doorontwikkeld tot volwassen gevelbekleding

Geblakerd hout biedt niet alleen een natuurlijke bescherming tegen brand. Het weert ook schimmels en ongedierte weten Japanners al eeuwen.

Nadat architect Pieter Weijnen het materiaal als experiment tegen de gevel van zijn eigen woonhuis op IJburg spijkerde, heeft hij het de afgelopen jaren doorontwikkeld. Daarvoor bouwde hij een speciale oven die een plekje vond bij houtzagerij Van Dijk in het centrum van Laren.

In de ideale situatie zijn de planken zo’n 3 mm ingebrand. Het resultaat is het best als er ‘dosse’ gezaagd hout word gebruikt dat geschaafd is en niet te vochtig. Weijnen pakte de productontwikkeling op als zelfbedachte therapie nadat hij een schedelbasisfractuur had opgelopen bij de val van een bouwsteiger en noodgedwongen een stap terug moest doen bij Faro Architecten waarvan hij een van de oprichters was.

Reageer op dit artikel