nieuws

Zeventien vlakken met elk eigen vorm

bouwbreed Premium

Bouwbedrijf Berghege werkt voor SNS Reaal aan een nieuwe corridor tussen twee bestaande kantoorgebouwen in Utrecht. Het meest in het oog springende onderdeel is de kristalgevel.

De gevel bestaat uit zeventien vlakken die ten opzichte van elkaar onder verschillende hoeken staan. De hoeken tussen twee vlakken variëren tussen de 100 en 200 graden en elk glasvlak heeft zijn eigen vorm. Op sommige posities komen negen verschillende ruiten onder verschillende hoeken samen in één punt.

Tijdens de engineering heeft Berghege veel aandacht besteed aan de maatvastheid en de montagemethode van de staalconstructie. De gevel is van buiten naar binnen ontworpen. Op basis van het ontwerp van architectenbureau op ten noort blijdenstein heeft Glass Solutions, de leverancier van het glas, de glasgeveltekeningen in 3D gemaakt.

Staalconstructie

Deze tekeningen zij n van buiten naar binnen gedimensioneerd en hebben op hun beurt weer als basis gediend voor het ontwerp van de staalconstructie.

De staalconstructie is door Metaalbouw Vloet uitgevoerd in geprefabriceerde driehoeken. Driehoeken zijn vormvast en kunnen maar op één manier passend in elkaar worden gezet. De hoofddriehoeken bestaan uit strips van 220×20 en 120×15 millimeter. Deze staalconstructie wordt voorzien van zonwerende beglazing, in de vorm van 64 unieke ruiten. Deze ruiten zijn van te voren gesorteerd, om niet op de bouwplaats op zoek te hoeven naar de juiste ruit en om één hijsmoment te hebben. De kraan voert het glas per bok aan.

Rotules

D e glasplaten worden op de hoeken bevestigd met rotules. Hierdoor ontstaat een strak geheel met minimale bevestigingsmiddelen.

Vanwege de vloerbelasting en het bereik dat gewenst is door de minimale werkruimte, wordt er gewerkt met spinhoogwerkers. Deze hoogwerkers zijn met een zestigtons kraan over het pand heen getild, omdat er a an de voorzijde geen plek voor is.

Reageer op dit artikel