nieuws

Weert onderschatte risico’s Poort

bouwbreed

De gemeente Weert heeft de risico’s voor de bouw van de Poort van Limburg in de Limburgse stad fors onderschat en verkeerd getaxeerd. Daardoor ging de gemeente voor miljoenen de boot in.

Binnen de gemeente was er te veel een houding van ‘het komt wel goed’. Dat concludeert de rekenkamer in Weert in een gisteren gepresenteerd rapport na onderzoek van de bouwgeschiedenis.

Voor de bouw van het prestigieuze kantoorgebouw annex zalencentrum trok de gemeente in 2009 13 miljoen uit. En dat ondanks de crisis. Vervolgens moest de gemeente opnieuw de beurs trekken om daar nog eens drie miljoen extra bovenop te doen. In plaats te huren nam de gemeente het gebouw zonder risicoanalyse in eigendom. Door het afhaken van de belangrijkste huurder na een verzuim daarmee bindende afspraken te maken en het almaar niet kunnen vinden van een exploitant voor de zalen staat de gemeente er alleen voor bij het dragen van de kosten. Het gaat daarbij waarschijnlijk om 7 miljoen euro, die als een zwaard van Damocles boven de gemeente hangen, aldus voorzitter Frits van Vugt van de kamer gisteren in een toelichting.

De kamer noemt een groot aantal oorzaken. De financiële onderbouwing was op onderdelen slecht, en B&W informeerden de raad slecht en te laat. In plaats van goed op te letten en te controleren zette de raad vooral druk om snel te gaan bouwen. Dat had alles te maken met een provinciale subsidie van 2,7 miljoen euro, uitgekeerd in juli 2009. Met als ontbindende voorwaarde dat de bouw dan wel voor 1 januari 2010 moest beginnen. Deze druk was het gemeentebestuur te veel.

Reageer op dit artikel