nieuws

Warmtesysteem oogst 4,5 maal de input aan energie

bouwbreed Premium

Een daksysteem met een warmtepomp kan tot 4,5 maal zijn verbruik aan energie oogsten. Dat bewijst het SPP-systeem van Nelskamp. In Duitsland is het reeds zonder problemen op 52 woningen geïnstalleerd.

Het Solar Power Pacj (SPP)-systeem bestaat uit dunne betonnen dakpannen van het model Finkenberger, aan de buitenzijde voorzien van een stalen plaat in de vorm en kleur van de pan. De ruimte tussen staal en beton is 1,5 millimeter. Daarin loopt een verticaal van pan tot pan doorgekoppelde leiding. Onder aan en boven aan het dakvlak bevinden zich horizontale verdelers. Een warmtepomp haalt de energie uit een door de leidingen stromende speciale vloeistof. “Niet alleen directe energie van de zon, maar ook verdampingsenergie”, aldus Kock. “Dit systeem vangt zo’n dertig dagen geen energie, maar alle overige dagen wel. Het systeem heeft een EOP van 4,5. Dat wil zeggen, 1 kW erin betekent 4,5 kW eruit.”

Een woonhuis heeft minimaal 24 vierkante meter dakvlak nodig. Een helling van 40 graden op het zuidwesten is ideaal. “Je kunt het vergelijken met het winnen van aardwarmte, maar dit systeem heeft een hoger rendement”, aldus Kock. De vloeistof is altijd 6 tot 8 graden koeler dan de buitenlucht en is bestand tegen 20 graden vorst. De warmtepomp staat meestal samen met de boiler in een kast van zo’n 2 meter hoog. Die kan op zolder staan, maar ook beneden. De stalen plaat op de dakpannen is bedoeld voor koeling, want anders zou het rendement omlaag gaan. Het SPP-systeem heeft een hoger rendement dan aardwarmte en leent zich ook goed voor renovatieprojecten, meldt Kock.

Nelskamp beschikt over zes productielocaties in Duitsland. Sinds 1926 maakt het bedrijf keramische dakpannen en vanaf 1954 ook betonnen dakpannen.

Reageer op dit artikel