nieuws

Verlies bouwbanen loopt eerste weken van het jaar hard op

bouwbreed

De werkloosheid in de bouw loopt steeds harder op. In de eerste weken van dit jaar gingen 7446 banen verloren. Dat blijkt uit een analyse door bouwkostenbureau TBB de Zwaan van cijfers van pensioenbeheerder Cordares.

Vorig jaar gingen gemiddeld duizend banen per maand verloren. In januari van dit jaar stond de teller op 2895. Deze maand liep het aantal banen al met 4551 (3,7 procent) terug. De daling is “heel groot”, stellen de onderzoekers. In februari 2012 was de daling met 5.364 banen iets groter, maar die werd enigszins gecorrigeerd door een stijging (1.746) in maart. De bouw telt volgens de cijfers per 1 februari 118.840 werknemers, 44.528 (27,3 procent) minder dan in juli 2009. De meeste banen gingen verloren op de bouwplaats. Ten opzichte van juli 2009 is het aantal bouwplaatswerknemers met 35.587 (32,2 procent) afgenomen. Het aantal uta-werknemers daalde met 8.941 (16,9 procent). Bouwend Nederland stelt in een reactie dat de cijfers haar “sombere vermoedens” bevestigen en constateert dat de werkloosheid “dramatisch accelereert”.

Eind vorige maand voorspelde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat er de komende twee jaar 27.000 fulltime banen in de bouwsector verloren zullen gaan.

Voor 2013 rekent het EIB op een productieverlies van nog eens 5 procent. De bouw van nieuwe woningen daalt in 2012 en 2013 met bijna 20 procent. De investeringen in dit segment lopen in die periode ook met bijna een vijfde terug. In deze berekeningen zijn de effecten van het gisteren gesloten principeakkoord tussen het kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP vanzelfsprekend nog niet meegenomen.

Reageer op dit artikel