nieuws

Uneto-VNI wil scherpere controle op zonnepanelen

bouwbreed

Installateursorganisatie Uneto-VNI wil dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de controle op de kwaliteit van zonnepanelen verscherpt. De NVWA zegt daar niet veel in te zien.

< Vervolg van pagina 1

Alleen als zonnepanelen gevaarlijk kunnen worden wil de dienst ingrijpen.

De NVWA waarschuwde eerder deze week voor zonnepanelen die een (dak)brand kunnen veroorzaken. In Nederland zijn die tot nu toe niet in brand gevlogen; buiten Nederland zijn vijftien branden toegeschreven aan mankerende zonnepanelen van Scheuten Solar Systems. Dat bedrijf is inmiddels failliet. De curator stelde de NVWA op de hoogte van dreigend brandgevaar, waarna de NVWA een waarschuwing publiceerde.

Daarmee houdt de bemoeienis met de productveiligheid van de NVWA op, zegt woordvoerder Roel Vincken. “In alle andere gevallen bepalen de normen of zonnepanelen voldoen.” “Correct”, zegt voorzitter Titia Siertsema van Uneto-VNI. “Er zijn normen, maar toch glippen er bij branchevreemde aanbieders blijkbaar panelen door het net.” De belangstelling voor zonnepanelen stijgt en dat trekt ‘cowboys’ aan die vaak inferieure producten op de markt brengen.

Reageer op dit artikel