nieuws

Toren met trampoline

bouwbreed Premium

Een 60 meter hoge toren van carboncomposiet in Hoek van Holland, bedacht door de Rotterdamse scheepsontwerper Jaap van Ballegooij, is een potentiële winnaar van Stadsinitiatief 2013. Volgens Van Ballegooij loopt de deelgemeente nog harder dan de bedenker om het bouwwerk gerealiseerd te krijgen.

Waarom deze toren?

“Bruggen van kunststof zijn er genoeg. In plaats van iets horizontaals, wilde ik eens iets verticaals. Dat is beter zichtbaar. Mijn favoriete locatie was naast de Erasmusbrug. Toen dat niet kon, dacht ik aan Hoek van Holland, de toegang tot The Port of Rotterdam. De ideale plek voor een panoramisch uitzicht.”

Wat verstaat u onder een multifunctionele toren?

“Eerst wilde ik alleen een klimtoren met een spiraaltrap met 300 treden in het midden met beneden een stopwatch zodat bezoekers tegen elkaar en tegen de klok naar boven zouden klimmen. Wie ’t laatst beneden is, betaalt een pilsje. Later heb ik er elementen aan toegevoegd.”

Zoals?

“Een restaurant en twee terrassen, met op de eerste etage een trampoline van 17 meter doorsnede. Verder komen er een glijbaan, een klimwand en mogelijkheden voor abseilen. Er is nog ruimte voor meer ideeën.”

Geen lift?

“Alleen tot het restaurant. ’t Is een toren voor sportieve mensen, niet voor mensen die slecht ter been zijn. Helaas.”

Hoe is de constructie opgebouwd?

“De toren staat op een zware fundering, heeft een stalen kern en is verder geheel van carboncomposiet. Een netwerrk van draden trekt hem in een harnas. Denk aan een tennisracket: gespannen draden waar je doorheen kijkt. De draden worden goud- en zilverkleurig. Dat geeft een glanzende glamourlook. Led-verlichting zorgt ’s avonds voor telkens wisselende kleuren.”

Bouwkosten?

“Stadsinitiatief looft 2,5 miljoen euro uit. Binnen die prijs kan het met carboncomposiet van Baltico. In Duitsland heb ik ooit een doodgewoon torentje gezien van 24 meter en dat kostte al 1,4 miljoen.”

Reageer op dit artikel