nieuws

‘Tijd Tripletherm Eclipse komt nog’

bouwbreed

Knipping Bouwelementen introduceerde op de Bouwbeurs 2011 een drielaagse ruit met geïntegreerde zonwering speciaal voor passiefwoningen. Loopt het storm? Bepaald niet. “Maar dat komt nog”, bezweert Jacob Wiering.

Passief bouwen moet nog wortelen, denkt de Knipping-directeur. En zolang dat niet is gebeurd zal zijn Tripletherm Eclipse-ruit niet doorbreken. “De bouw heeft gewoon een paar jaar nodig om te reageren op een innovatie”, zegt Wiering. “Naar onze Energy-dakkapel die we in 2009 presenteerden was twee jaar later ook weinig vraag. Maar nu loopt het.”

Knipping ontwikkelde de drielaagse ruit om het probleem van de extreem diepe negge in de passiefhuisbouw op te lossen. Kozijnen liggen bij passiefhuizen vaak wel 20 centimeter diep om ruimte over te laten voor zonwering. En dat is geen gezicht, stelt Wiering, die spreekt van “ingevallen ogen”.

Zijn alternatief, de Tripletherm Eclipse, is een ruit waarin het zonweringsysteem is geïntegreerd. Met drie lagen glas is de ruit wel 5 centimeter dik, maar aan de buitenzijde heeft het systeem geen extra ruimte nodig. Dat resulteert niet alleen in een ‘normaal’ ogende ruit, de zonwering is ook veel minder kwetsbaar. De reflecterende coating waarvan de wering is gemaakt houdt in de zomer zonlicht buiten – zonder rolgordijnen of zonneschermen – en zorgt in de winter voor terugkaatsing van warmte van binnen. Zo is volgens Knipping een warmtedoorgangscoëfficient (Uw-waarde) van 0,78 te realiseren. Wiering denkt niet dat de hoge prijs (500 euro per vierkante meter) een doorbraak tegenhoudt. In de huidige markt wegen aanschafkosten vaak zwaarder dan kosten op lange termijn, “maar dat zal niet eeuwig duren”. Wiering: “Passief bouwen heeft de toekomst, absoluut. En wij zijn daar klaar voor met dit product.” Knipping staat dit jaar gewoon weer met de Tripletherm Eclipse op de Bouwbeurs.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels