nieuws

‘PvdA kreeg opdracht tot schrijven woonbeleid’

bouwbreed

De PvdA gaf tijdens de kabinetsformatie vorm aan het nieuwe woonbeleid. Dat zegt PvdA’er Jacques Monasch in een interview met dagblad Cobouw.

“Mij is gevraagd: schrijf een stuk tekst voor het regeerakkoord, waarmee de VVD ook kan leven. Later zou dat dan worden doorgerekend. Bij de uiteindelijk klap zat ik er natuurlijk niet bij.”

Monasch noemt het woonbeleid goed verdedigbaar. De kritiek trekt hij zich niet persoonlijk aan. “Allesbehalve. We leveren een doorbraak. Nergens word ik met pek en veren de zaal uit gedragen.”

De PvdA’er baalt van een dure fout in het regeerakkoord. Om te komen tot realistische huurprijzen gaat het kabinet uitsluitend uit van een vast percentage (4,5) van de WOZ-waarde. Daartegenover staat een verhuurdersheffing van 2 miljard euro. Corporaties staken om die reden hun bouwplannen. “Dat was niet nodig geweest”, zegt Monasch. “Het was namelijk geen principieel punt van de VVD of de PvdA. Maar hoogleraren, belangenorganisaties en het Centraal Planbureau gebruikten die rekensystematiek allemaal in hun rapporten. Ook in Wonen 4.0 stond dat. De regering gaat daar sportief mee om en zoekt een alternatief. Ik krijg nu mailtjes van corporatiedirecteuren die zeggen: ik moet mijn excuses aanbieden. Ik had moeten protesteren tegen Wonen 4.0 op dit punt, maar ik deed het niet omdat ik de lobby van Aedes niet wilde doorkruisen.”

De komst van een minister voor Wonen was een wens van Monasch: “Tijdens de kabinetsformatie stuurde ik een notitie naar Jeroen Dijsselbloem en Diederik Samsom: wat er ook gebeurt, je moet zorgen voor een aparte bewindspersoon voor wonen.”

Crisismaatregel

Over de bouw maakt Monasch zich grote zorgen. Achter de schermen wordt volgens hem hard gewerkt aan een crisismaatregel voor de woningbouw. “Ik heb goede hoop dat het kabinet rond maart met iets komt. De enige reserve die ik maak is dat er geld moet worden gevonden.”

In een korte reactie op het interview geeft de VVD-fractie niet thuis over eventuele nieuwe maatregelen voor de bouw. De VVD gaat wel in op de kritiek van EIB-directeur Taco van Hoek die hard uithaalt naar het kabinet. “Dat is te kort door de bocht. Nederland verkeert in een crisis die vraagt om forse ingrepen. De gevolgen zien we terug in de woningmarkt en in de bouwsector.”

> Pagina 5: interview met Jacques Monasch

Reageer op dit artikel