nieuws

Producenten positiever over
economie dan consumenten

bouwbreed Premium

De binnenlandse consumptie blijft dalen en het consumentenvertrouwen bevindt zich op een historisch dieptepunt, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Terwijl consumenten er steeds minder een gat in zien, constateerde het CBS bij de industrie de afgelopen maand nog een bescheiden lichtpuntje. Het producentenvertrouwen werd ten opzichte van januari per saldo twee punten minder negatief, om uit te komen op -3,6.

De ondernemers waren vooral minder pessimistisch over de verwachte productie voor de komende tijd dan ze in januari nog waren. Ook hun oordeel over de voorraden werd gunstiger. Over hun orderpositie waren ze wel iets pessimistischer.

Ook de verwachting van de werkgelegenheidsontwikkeling in het eigen bedrijf werd minder gunstig. Bijna 21 procent denkt dat de personeelssterkte in de komende drie maanden afneemt, terwijl maar een krappe 6 procent rekent op een toename. Het saldo van positieve en negatieve antwoorden over werkgelegenheid daalde hierdoor met twee punten tot -15.

Consumenten waren zowel pessimistischer over hun eigen financiële situatie als over het algemene economische klimaat. De binnenlandse consumptie daalde vorig jaar elke maand verder.

Reageer op dit artikel