nieuws

Prins Dokkum verplaatst productie naar buitenland

bouwbreed Premium

Geleiderailproducent Prins Dokkum sluit zijn fabriek in Dokkum. De stalen verkeersveiligheidssystemen van het bedrijf worden voortaan bij de Duitse en Poolse vestigingen van het Noorse moederbedrijf Saferoad geproduceerd.

De productielocatie in Dokkum zal op 30 juni sluiten. “Dat is de streefdatum”, zegt directeur Herman Odijk van Prins Dokkum. Het bedrijf levert geleiderails en obstakelbeveiliging in België, Nederland en Luxemburg. “De investeringen in infrastructuur zijn bij ons, maar ook over de grens flink teruggeschroefd de laatste jaren.” Het afgelopen jaar draaide het bedrijf met een omzet van circa 18 miljoen euro 600.000 euro verlies. “De eerste zes maanden van dit jaar gaan we een vergelijkbaar bedrag verliezen.” Deze cijfers zijn voor moederconcern Saferoad, dat het bedrijf in 2010 overnam, reden om de productie naar Duitsland en Polen te verplaatsen. In Dokkum is slechts plaats voor vier werknemers. “Een paar engineers en een verkoper.” Ook directeur Odijk moet vertrekken. In totaal worden 34 van de 40 werknemers ontslagen. Tijdelijke contracten worden niet verlengd.

De vakbonden en de directie van Prins hebben inmiddels drie keer gepraat over een sociaal plan. “Dat heeft niets opgeleverd”, stelt bestuurder Frans Strolenberg van CNV Vakmensen. Het bedrijf wil zijn werknemers maximaal drie maanden loon geven als aanvulling op de WW-uitkering. Als het aan CNV Vakmensen ligt krijgen de werknemers, die in veel gevallen twintig á dertig jaar bij het bedrijf in dienst zijn, per dienstjaar één maandloon mee. Dit zou het bedrijf volgens directeur Odijk drieënhalf miljoen euro kosten. “Dat geld hebben we niet.”

De vakbond heeft het bedrijf tot maandag de tijd gegeven om op de voorstellen te reageren. “Daarna gaan we kijken hoe we Saferoad het meest pijn kunnen doen.”

Odijk belooft contact op te nemen met het moederbedrijf. “Ik vind ook dat er wat moet gebeuren. Maar Saferoad gedraagt zich nu als financier en dit zijn meer emotionele zaken.”

Reageer op dit artikel