nieuws

Overname BVR Groep ketste af

bouwbreed

BVR heeft geprobeerd het vege lijf te redden door in zee te gaan met een strategische partner. Toen deze afhaakte restte het bouwbedrijf niets anders dan uitstel van betaling.

Dat laat directeur Ad Wirken van de BVR Groep weten. Gisteren werd bekend dat de Brabantse bouwonderneming in zwaar weer verkeert. De rechtbank heeft inmiddels surseance van betaling verleend.

“Tot afgelopen maandag zijn we nog in contact geweest met een strategische partij”, zegt Wirken. “Deze is echter afgehaakt. Kennelijk waren de problemen toch te groot.”

Volgens Wirken kon hij niets anders dan surseance aanvragen. “We waren betalingsonmachtig, dan moet je volgens de wet wel. Er is een dreigend tekort aan middelen.”

Dinsdag zijn de werknemers van het bedrijf geïnformeerd. “Het personeel heeft gelaten gereageerd. Maar ook uiterst loyaal. Ze zijn trots op BVR, maar zijn met ons van mening dat er een oplossing gevonden moet worden.”

Wirken benadrukt dat het aan de bewindvoerder is om daar verdere mededelingen over te doen, maar dat er gedacht wordt aan “een doorstart in afgeslankte vorm”, wil hij wel bevestigen.

BVR Groep zag het laatste jaar verschillende projecten mislukken. “Als er drie projecten niet doorgaan, een zorgproject niet gefinancierd wordt, en corporaties op de rem staan, dan gaat het wel heel snel de verkeerde kant op”, aldus Wirken.

Een van de projecten die als een molensteen om de nek van het Brabantse bedrijf hangt, is het project De Buitenplaats in Bavel. Van de 82 “villa-appartementen” staan er 32 al een tijdje leeg, zegt interim-directeur Bert Venema in BN/De Stem. “Daardoor zijn de banken moeilijk gaan doen en zijn wij in acute liquiditeitsproblemen gekomen.”

Bij de BVR-Groep werken ongeveer 170 mensen. In hoogtijdagen waren dat er zo’n driehonderd. De bouwer staat op nummer 43 in de laatste Cobouw 50-lijst. De omzet schommelde de laatste jaren, de marges waren tot en met 2011 positief.

Reageer op dit artikel