nieuws

Oude Kuip als overlooplocatie

bouwbreed

Een nieuw Feyenoord-stadion én restauratie van de oude Kuip. Met dat voorstel geeft architectuurhistorisch bureau Crimson de discussie over nieuwbouw of upgrading van De Kuip een nieuwe wending. Het is de enige juiste optie, stelt Wouter Vanstiphout (Crimson).

Na het comité ‘ReddeKuip’ nu een comité ‘Doe maar twee Kuipen’?

“Nee, voor ons geen comité. Maar uit de analyse die wij voor de gemeente maakten, blijkt de onschatbare architectuurhistorische waarde. Wij zeggen: bij nieuwbouw die de Feyenoord-directie wil, hoeft sloop van de oude Kuip niet onvermijdelijk te zijn.”

Als één stadion al financieel problematisch is, is twee dan niet onhaalbaar?

“Wij denken dat het kan, het is geen zuiver academische exercitie. Je kunt er een openbare plek in de stad van maken.”

Wat moet daar gebeuren?

“Een soort overlooplocatie voor de nieuwe Kuip. Dan kunnen de zestigduizend mensen die een evenement in de nieuwe Kuip bezoeken in fasen vertrekken.”

Is daar een businesscase voor te maken?

“Ja, je kunt er van alles in onderbrengen: horeca, tentoonstellingen, amateursport, een sportcampus. Maar ook culturele evenementen.”

En de oude Kuip wordt ‘teruggerestaureerd’?

“Overkapping eraf, skyboxen weg, luifel terug. Dan kan het een Rijksmonument worden. Net als het Olympisch stadion Amsterdam.”

Waarom niet gewoon slopen?

“Omdat het ontwerp van Brinkman & Van der Vlugt ongelooflijk invloedrijk is geweest: het eerste stadion met een kolomloze dubbele ring.”

Waarom niet upgraden zoals ReddeKuip wil?

“Omdat het stadion uit 1937 totaal niet is berekend op het moderne voetbal, dat hoge eisen stelt aan comfort, veiligheid en commercie. Bovendien noem ik hun plan geen behoud.”

Waarom niet?

“Door er een constructie omheen en een ring bovenop te zetten, zie je de oudbouw niet meer. Wat is dat nou voor redding?”

Reageer op dit artikel