nieuws

Ode aan de verdwijnende bouwradio

bouwbreed

Fotograaf Ben Vulkers legt al meer dan twintig jaar het verdwijnende fenomeen vast van de zelf in elkaar geknutselde bouwradio’s. In april verschijnt zijn boekje ‘Steigerhits’, over dit verdwijnende cultuurgoed.

Wat is er zo mooi aan een bouwradio?

“Het geïmproviseerde karakter, het creatieve prutswerk, met materialen die toevallig voorhanden zijn. Vervolgens wordt ie een bouwvakkersleven lang meegesleept.”

Het zijn toch vooral praktische apparaten?

“Dat is juist zo mooi. Ze zijn helemaal niet bedoeld om mooi gevonden te worden.”

Wat is uw favoriete exemplaar?

“In het boekje staan veertig fraaie exemplaren van de honderden die ik in de loop der jaren fotografeerde. Ik vind het moeilijk om te kiezen.”

En als ik u het mes op de keel zet?

“Een waterdicht exemplaar in een jerrycan waarbij de antenne uit de dop kwam. Maar een kist met een complete hifi-installatie met equalizer en platenspeler erin ligt mij ook na aan het hart. Ik ben zelf opgegroeid met vinyl.”

Wat is er mis met een fabrieksradio van Dewalt of Makita?

“Ik mis de handtekening van de maker. Het was voor mij altijd een teleurstelling als ik er een aantrof. Was ik helemaal een steiger opgeklommen, trof ik zo’n felgeel geval aan met stootrand en valbeugels.”

Kun je het verschil niet horen?

“Na al die jaren lukt me dat nog steeds niet. Het geluid uit die met veel huisvlijt geknutselde bouwradio’s was vaak opvallend goed. Ik mis bij de fabrieksradio’s de humor. ”

Humor?

“De nuchtere benadering met een ventilatieroostertje voor de speakers en een stuk betonstaal als antenne geeft ze vaak iets grappigs. Onbedoeld.”

Zijn er regionale verschillen?

“Ik heb vooral bouwplaatsen in een wijde omgeving van Zwolle afgestruind. In Brabant en Limburg ben ik niet geweest. Hoe verder je naar het oosten komt, hoe vaker je omgebouwde bierkratten aantreft.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels