nieuws

Novariet nauwelijks van echt te onderscheiden

bouwbreed

Door een aanpassing van het extrusieproces slaagde Polytech erin een in dikte verlopend kunstriet te maken. Dat wordt op precies dezelfde manier aangebracht als natuurriet.

Het dak bedekkingsmateriaal dat Novariet is gedoopt, beleefde haar primeur op de Bouwbeurs. Het heeft volgens Leon Eikens van Polytech alle voordelen van kunstriet, maar niet de nadelen van de verschillende producten die sinds een jaar of dertig op de markt zijn. Vogels krijgen de taaie stengels niet gemakkelijk kapot. Het materiaal brandt niet en er kan dus een brandverzekering worden afgesloten alsof het een gewoon pannendak is. Maar bovenal is het materiaal volgens Eikens extreem stabiel en werkt niet onder invloed van temperatuur en vocht. Daardoor zakt het niet uit na verloop van tijd en hoeft ook niet regelmatig opgeklopt te worden. Het kan daardoor in diktes van 10 centimeter worden opgebracht in plaats van de 30 centimeter die gebruikelijk is bij natuurriet.

Veel kunstmatige rietsoorten hebben over de hele lengte een gelijke doorsnede, maar de stengels van Polytech verlopen in dikte. Hoe ze dat klaarspelen tijdens het extruderen wil Eikens niet kwijt. Evenmin wil hij veel kwijt over de precieze samenstelling kunststof, behalve dat er steenzout in is verwerkt. Novariet is dof grijs van kleur, waardoor een nieuw gedekt dak de mensen niet tegemoet glimt. Polytech mikt met het materiaal expliciet op de renovatiemarkt.

Net als de patentgoten en andere producten die Polytech levert voor de bouw, worden de rietstengels per project op maat geproduceerd. Precieze lengtes en diameters kunnen tot vlak voor de levering worden gewijzigd. “Wij kunnen sneller produceren dan ze vanuit China kunnen transporteren” pocht Eikens. “Wie met zijn mobieltje een offerte-aanvraag plaatst heeft binnen een uur een prijsopgave. De productie starten we pas de dag voor de beoogde levering, omdat de ervaring leert dat specificat ies en hoeveelheden op het laatste moment wijzigen.”

Reageer op dit artikel