nieuws

‘Niets doen is helemaal geen oplossing’

bouwbreed Premium

Dronten is altijd een groeistad geweest. Tot vorig jaar, toen de bouwproductie voor het eerst in haar vijftigjarig bestaan stagneerde. Wethouder Hans Engelvaart maakt het mee, slaat weinig eerste palen in de grond, maar doet er alles aan om de woningmarkt te stimuleren. – Dronten, Biddinghuizen, Swifterbant. Derdigduizend hectare. 40.000 inwoners. Hier heb je de ruimte. Engelvaart, geboren in de Jordaan, weet er alles van. Veertig jaar geleden verkaste hij naar de kunstmatig aangelegde polder die de groei in de Randstad moest ontlasten.

< vervolg van pagina 1

Cobouw kent hij vooral van de traditionele voetbaltoernooien die tot een paar jaar geleden in Dronten werden georganiseerd. “Bouwbedrijven uit heel Nederland kwamen hier sporten. Cobouw nam altijd iets leuks mee. Petjes, of boemerangs.”

CDA’er Engelvaart praat snel en enthousiast. Verstaat en spreekt de taal van het volk. Hoe hij wethouder werd? “Dat is zo gegroeid. Ik wilde eigenlijk boer worden. Maar van de een op de andere dag ben je wethouder.”

Dronten is een groeigemeente. Tot 2030 moeten er nog zeker 6000 woningen bijkomen. Maar net zoals in alle andere gemeenten van Nederland vallen de cijfers tegen. “Vorig jaar werden er hier 150 woningen gebouwd. Dat zouden er 350 moeten zijn.”

Het tij keren is moeilijk, vindt Engelvaart, getrouwd met een dochter van een ‘polderpionier’. “Ook de woningbouwcorporatie (Oost Flevoland Woondiensten – red.) bouwt minder. Die neemt normaal gesproken 25 procent van het totale bouwvolume voor rekening.”

Waardeloos plan

Over het woonakkoord van twee weken geleden is Engelvaart niet te spreken. “Waardeloos plan. Ze helpen de hele boel om zeep in de bouw. Dat is gewoon bewezen. Men praat maar in de hele retoriek van de bezuiniging. Ga nou eens op de inhoud kijken. Ook mijn woningcorporatie komt door dit woonakkoord in de problemen. En wij dus ook. Onze wachtlijst van 2000 mensen loopt alleen maar op.”

In de gemeente Dronten tref je geen verpauperde wijken, verzekert Engelvaart. Het resultaat van blijven renoveren. Nu dreigen delen toch te verloederen. “Onze corporatie heeft een renovatieplan in Biddinghuizen. Midden in het hart sloopte hij een rij huizen. Dat gat ligt er nu. Hetzelfde geldt voor een bejaardencentrum dat uitgebreid wordt met zorgflats. De bouwvergunning is verleend. Gebouwd wordt er niet. Dan hoor je mij niet zeggen dat de regering het goed doet.”

Met gemiddeld 200 euro per vierkante meter is de grondprijs in Dronten relatief laag. En dus zijn zelfs de jarenzeventigwoningen groot. “Dat is de kracht van Dronten. Lange tijd hadden we hier een tweeondereenkapmentaliteit.”

De tijd is veranderd. Sinds Engelvaart wethouder ruimtelijke ordening is (2010), is het crisis. “Ik heb weinig eerste palen geslagen. Moest veel afboeken op onze grondexploitatie. Alleen al 9 miljoen op een nieuwbouwlocatie bi j het treinstation van de Hanzelijn.”

Kortingen

Even verderop in Biddinghuizen is het niet anders. “De grond voor een project van 300 woningen is daar al twee jaar bouwrijp. Ze bouwen er welgeteld zes huizen. Slechts twee zijn er verkocht. Natuurlijk is het leuker als je wethouder bent van een groeigemeente waarin alles crescendo gaat. De ene receptie na de andere. Nu moet je veel meer moeite doen om de woningproductie op peil te houden. En dan lukt het je nog niet eens.”

Hij laat het er niet bij zitten. Met het gemeentebestuur investeert hij de komende twee jaar 3,5 miljoen euro in de woningmarkt en 8 ton in verduurzaming. Twee weken geleden besloten. Samen met ontwikkelaars verstrekt hij kortingen op woningen van maximaal 25.000 euro.

“In een van onze drie woningbouwplannen – De Gilden – liggen nog een paar bouwstraten. Er zijn geen lantaarnpalen of bomen. Dat willen we natuurlijk niet. We gaan nu korting geven op de kavels die nog niet verkocht zijn.”

Overbruggingsgaranties

Daarnaast geeft Dronten subsidie voor het installeren van warmtepompen of andere energiebesparende maatregelen. Starters kunnen via de gemeente en het stimuleringsfonds volkshuisvesting 30.000 extra lenen. Drie jaar lang rentevrij.

“We betalen dat uit onze Nuongelden. We hebben veel meer maatregelen bekeken, zoals overbruggingsgaranties. Dat doen we niet. Je moet het simpel houden.”

Werkt zijn aanpak? Joost mag het weten. Een opleiding heeft hij er niet voor gehad. “Ik hou van een actieve aanpak. Zo hadden we ook een woonwinkel ingericht met makelaars en projectontwikkelaars. Je hoopt dat je woningen verkoopt. Of dat is gelukt valt lastig te toetsen, maar niets doen is helemaal geen oplossing.”

Het doel voor de komende jaren. “De bouwproductie in elk geval niet verder laten inzakken. Wij moeten woningen blijven bouwen om voorzieningen in stand te houden. Wie hier wil wonen? Steeds meer mensen uit Almere. Hier is minder diefstal, het is dorpser en je hebt meer ruimte. Eigenlijk heb je hier te veel. Bos, water, de Meerpaal, veel cultuur, Walibi, popfestival Lowlands en grote ijsbanen binnen en buiten. Door de komst van de Hanzelijn ben je nu bovendien vrij snel in Amsterdam of Zwolle.”

Engelvaart wilde boer worden, maar is wethouder van sport en wonen. Hij geniet er van om dingen in gang te zetten. “Ik rijd bijna elke week door de nieuwbouwwijken heen, dat vind ik fantastisch. Voor wie ik het doe? Ik heb er last van dat we die straten niet kunnen afmaken. Die mensen snap ik. Daar kan ik bijna niets aan doen. Mijn belangrijkste boodschap? Koop een woning. In Dronten.”

Reageer op dit artikel