nieuws

Nationale Hypotheekbank lijkt stap dichterbij

bouwbreed Premium

De oprichting van een Nationale Hypotheekbank lijkt een stap dichterbij. De initiatiefnemende pensioenuitvoerders zijn al een tijdje met buitenlandse financiële toezichthouders in gesprek om een internationaal goed verhandelbaar product vorm te geven.

D at zegt Adri van der Wurff, lid van de raad van bestuur van pensioenuitvoerder APG, dat samen met PGGM initiatiefnemer is om tot een Nationale Hypotheekbank te komen, op vragen van Cobouw . “We willen zeker weten dat het product past in het buitenland.”

APG steekt “serieus veel energie” in het oprichten van de Nationale Hypotheekbank, zegt Van der Wurff, die donderdag een discussie over dit onderwerp aanging met een zaal vol bouwers tijdens het EIB-congres. “Onze inzet is: het zou moeten kunnen.” Het maatschappelijk belang dat de hypotheekmarkt in Nederland grote behoefte heeft aan nieuwe financiers laat de pensioenuitvoerder volgens Van der Wurff meewegen.

Het is volgens hem een afweging tussen wat je doet voor de BV Nederland en het belang van de opdrachtgevende pensioenfondsen van APG. “Als we moeten kiezen tussen vastgoedbeleggingen die elders meer dan 20 procent opbrengen, of dit, moet je toch even nadenken: wat is het rationele om het zo te doen? En wat is de maatvoering erin?”

Pensioenfondsen kunnen in ieder geval niet de zogeheten funding gap van banken, zo’n 300 miljard euro, oplossen. Wel mogelijk een deel. Aan hoeveel miljard euro’s gedacht wordt, wil Van der Wurff nog niet zeggen.

APG en PGGM namen in november vorig jaar het initiatief om te komen tot een Nationale Hypotheekmarkt. De Nederlandse hypotheken zouden geoormerkt moeten worden als staatsleningen, waardoor ze makkelijk verhandelbaar worden. Pensioenfondsen, maar ook andere partijen, zouden dan makkelijker hypotheken van banken over kunnen nemen.

De banken zitten nu met de grote pensioenfondsen om tafel. Beide met verschillende vertrekpunten. “Wat we zien is dat de banken klagen en niet in beweging willen komen”, schets Van der Wurff de uitgangssituatie. Die beweging lijkt nu wat op gang te komen. “Iedereen moet eigenlijk op dit moment van zijn eigen belang afstappen.”

Veel geld zou er niet nodig zijn om de woningmarkt weer op gang te brengen, zeggen sommige deskundigen. Zo opperde Hugo Ouwehand, directeur hypotheken van pensioenbelegger Syntrus Achmea, in december d at met 2 a 3 miljard euro de woningmarkt flink op gang kan worden geholpen.

Reageer op dit artikel