nieuws

Monumentensoap klooster Vlodrop nog niet voorbij

bouwbreed

Het Cuypersgenootschap gaat bij de rechtbank in Roermond in beroep tegen de voorgenomen sloop van het monumentale klooster Sankt Ludwig in het Limburgse Vlodrop. De gemeente Roerdalen gaf onlangs voor de derde maal een sloopvergunning af.

Het tussen 1904 en 1909 gebouwde rijksmonument werd in 1984 gekocht door de Maharishi-beweging (nu de Stichting Meru) die toen al van plan was het bouwwerk te slopen om plaats te maken voor een eigen religieus centrum. In 2001 werd een deel van het klooster daadwerkelijk gesloopt. Vele rechtszaken resulteerden tot twee maal toe in een vernietiging van de vergunning door de Raad van State na een beroep tegen de sloop van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. In januari liet de Rijksdienst weten niet meer in beroep te gaan tegen de nieuwe sloopvergunning.

Vorige week liet een andere erfgoedstichting, Heemschut, nog weten dat de sloop van het gebouw door het staken van het verzet van de Rijksdienst onontkoombaar was. Maar het Cuypersgenootschap legt zich er niet bij neer, zegt secretaris Leo Dubbelaar.

“Wij zijn eigenlijk verbaasd dat de gemeente het toch weer probeert, want er zijn volgens ons weinig nieuwe inzichten die dat rechtvaardigen. Zo langzamerhand wordt dit de grootste monumentensoap van de afgelopen twintig jaar.”

Dubbelaar stelt dat de monumentale waarde van het klooster nog steeds aanwezig is. “De Rijksdienst heeft eerder wel negatief geadviseerd over de voorgenomen sloop.”

Volgens de gemeente zijn de kosten voor een eventuele herbestemming van het klooster zo hoog dat sloop de enige oplossing is. Dubbelaar bestrijdt dat. “Wij zijn zelf bezig met de mogelijkheden voor een nieuwe bestemming. Die zullen we op de rechtszitting presenteren.”

Het Cuypersgenootschap wil de rechtbank vragen om een voorlopige voorziening, om te voorkomen dat de eigenaar in de tussentijd alsnog sloopwerk uitvoert.

Reageer op dit artikel