nieuws

Metalen gevel voert warmte gebouw in

bouwbreed Premium

Metalen gevel voert warmte gebouw in

Tata Steel heeft een eenvoudig gevelsysteem ontwikkeld om zonnewarmte mee het gebouw in te brengen. Het is een metalen gevel met een spouw. De warme lucht die in deze spouw ontstaat, wordt naar binnen gezogen en daar ingezet om het gebouw te verwarmen.

Gevelsysteem Tata Steel kan tot 50 procent verwarmingskosten besparen

De buitenste laag van de gevel Colorcoat Renew SC bestaat uit een microgeperforeerde gevelplaat in Colorcoat Prisma. De zijkanten en de onder- en bovenkant worden luchtdicht afgewerkt. Een ventilator creëert onderdruk, zodat de buitenlucht via de perforaties in de spouw wordt gezogen, en vervolgens het gebouw in. Hierbij wordt de warmte van de plaat met een hoog rendement op de ventilatielucht overgedragen. De warme lucht kan direct het gebouw in geleid worden of aan een verwarmingstoestel worden toegevoegd als voorverwarming.

Het gevelsysteem kan worden aangebracht op nieuwe of bestaande gebouwen en heeft de potentie om tot 50 procent op verwarmingskosten te besparen. Dit hangt natuurlijk sterk af van het type gebouw, haar oriëntatie op de zon, de benodigde hoeveelheid warmte in verhouding tot het geveloppervlak, etcetera. Woordvoerder Christiaan Jentink: “De warmte van de plaat kan in elk geval tot 75 procent worden overgedragen op de lucht. In een hal als dit (Hal 1 van de Bouwbeurs), red.) kan dat zo tot 20 procent schelen in fossiele brandstoffen.”

Jentink denkt dat de gevel geschikt is voor alle grotere gebouwen met een warmtevraag, behalve in de woningbouw. “Hallen, kantoren, scholen, daar kan het allemaal worden toegepast.” Kantoren hoeven tegenwoordig alleen in de winter te worden verwarmd. De rest van de tijd kan men de warme lucht gewoon laten ontsnappen. “Het mooie van dit systeem is dat het heel eenvoudig is. Daarom is de terugverdientijd ook maar drie tot acht jaar.”

Uiteraard zou het nog efficiënter zijn om de zomerwarmte te bufferen, om deze te gebruiken om het gebouw te koelen, of om de lucht op te waarderen met bijvoorbeeld een warmtepomp. Deze meer geavanceerde systemen zijn nog niet in combinatie met deze gevel onderzocht. Tata Steel is er echter wel in geïnteresseerd om in contact te komen met specialisten op dit gebied.

Tata Steel levert uiteraard het voorgelakte staal voor het systeem. Samen met zijn afnemers is het bedrijf verantwoordelijk voor de hele gevel. Dit houdt echter op bij de aansluiting op de andere installaties in het gebouw. Jentink: “Daar hebben wij niet genoeg verstand van; dat moet iemand anders maar doen.”

Reageer op dit artikel