nieuws

‘Liefst wat minder spektakel op de beurs dit jaar’

bouwbreed Premium

De Bouwbeurs was twee jaar geleden nog niet open of er meldde zich een deurwaarder bij de stand van InterDam die een kozijn in beslag nam. Directeur Berend Groeneveld hoopt dit keer op een minder tumultueuze start.

Hij wond er destijds al weinig doekjes om. Tijdens het kort geding zei hij nog net niet met zoveel woorden dat hij goed naar de concurrent had gekeken. Maar de goede verstaander had niet veel meer nodig. Het naar buiten draaiende Methermoraam van Metaglas was al jaren geliefd onder architecten vanwege de slanke aanzichthoogte van de buitenkant. Zo’n fraai product wilde Berend Groeneveld ook graag hebben in de collectie van zijn gevelbouwbedrijf InterDam Projects. Toen het patent van Metaglas afliep zag hij weinig belemmeringen en kwam met een verwant raam op de proppen. Net zo slank en naar buiten draaiend in een duurzaam houten kozijn. Op de Bouwbeurs 2011 lanceerde InterDam het onder de naam WinLite.

De beurs was echter nog niet open, of er meldde zich een deurwaarder die het kozijn in beslag nam. Stond Groeneveld daar ineens met een geamputeerde presentatie in het Aluminiumpaviljoen in hal 1. Hij spande meteen een kort geding aan, maar het duurde tot woensdagmiddag voor de rechtbank tijd had. De rechter stelde InterDam in het gelijk en donderdagochtend, de Bouwbeurs was al voor de helft voorbij, keerde het raam weer terug. De jeugdige directeur van InterDam wist alle publiciteit handig in zijn voordeel om te buigen.

“Toch hoop ik dit jaar niet weer op zo’n spektakelstuk”, laat Groeneveld via de telefoon weten vanuit de Verenigde Staten waar hij voor zaken is. “Ik hoop oprecht op een wat rustiger beurs, want het ging me niet in de koude kleren zitten.” Hij verwacht ook niet dat de presentatie van InterDam in hal 1 van het Jaarbeurscomplex aanleiding zal geven tot een nieuwe rel. Wat beursbezoekers kunnen verwachten is een extreem slanke deur uit de WinLite-lijn. En verder zijn er borden met foto’s van projecten waarin het gevelsysteem is toegepast.

Op prijs winnen we de strijd met de concurrent altijd”, verzekert Groeneveld. “En kwaliteit en garantie zijn gelijk. Maar veel architecten schrijven Metaglas voor in het bestek en dat maakt het voor ons soms wat lastiger. Met het organiseren van architectenreisjes heeft Metaglas zijn zaakjes goed op orde. Maar daar hoor je me niet over zeuren, dat is gewoon een kwestie van goed zakendoen. Maar kom niet aan met octrooien die al een paar jaar verlopen zijn. Daar heb je lang genoeg van kunnen profiteren.”

Lid

De kozijnenrel kreeg na de beurs overigens nog een staartje. Metaglas heeft nog geprobeerd InterDam te laten royeren bij belangenvereniging VMRG. Maar het bestuur heeft daar volgens Groeneveld goed op gereageerd en hij is nog altijd lid. Inmiddels zijn de verhoudingen volgens de directeur van InterDam weer genormaliseerd. Hij rekent op een rustige beurs. En mocht directeur Heske Groenendaal van Metaglas langskomen bij zijn stand, dan bereidt hij een lekker kopje cappuccino of espresso voor haar. “Fair Trade uiteraard. Want zo doe ik het liefst zaken.“

Reageer op dit artikel