nieuws

Lekke Poldertoren stelt college voor zwaar dilemma

bouwbreed

De gemeente Noordoostpolder zit zwaar in haar maag met de lekke Poldertoren, prominent aanwezig in Emmeloord. De gemeente als opdrachtgever heeft 2,9 miljoen euro verlies geleden als gevolg van de slecht uitgevoerde verbouwing van de voormalige watertoren.

De gemeenteraad buigt zich 25 maart over het collegevoorstel om nog eens acht ton in herstelwerkzaamheden te steken en de toren door te exploiteren. De oppositie van VVD en Politieke Unie en coalitiepartij D’66 willen er geen cent meer instoppen, zo meldde Omroep Flevoland. Voor PvdA, die ook deel uitmaakt van het college, is acht ton het absolute maximum. Bij een deel van de raad gaan stemmen op om projectontwikkelaar Provast danwel de aannemer van destijds Koopmans Bouwgroep aansprakelijk te stellen voor het herstel van de lekkages. Volgens het college ligt dat juridisch moeilijk. In de door lekkages geplaagde toren uit 1959 zit een restaurant. De gemeente eiste voorafgaand aan de verbouwing dat 70 procent van de ruimten verhuurd moest worden. Dat is niet gelukt. Daarom vindt een deel van politiek Noordoostpolder het financiële risico voor de gemeente te groot om er nog eens geld in te pompen.

Eind 2008 zijn de eerste lekkages geconstateerd. Te weten tussen betonnen gevelelementen en aluminium raamkozijnen, op het platdak en bij nieuwe gevelopeningen. Ingenieursbureau Cauberg Huygens constateerde onjuiste en gebrekkige bouwkundige detailleringen. Volgens het ingenieursbureau zijn er twee scenario’s mogelijk: volledig waterdicht maken en nieuwe detaillering aanbrengen, vervangen dakbedekking of alleen plaatselijk herstel van de lekkages.

Reageer op dit artikel