nieuws

Leidschendam wil geen miljoenen van ontwikkelaars

bouwbreed

De gemeente Leidschendam-Voorburg wil geen geld terugvorderen van de ontwikkelcombinatie Schouten De Jong/Bouwfonds. Daarom gaat de gemeente in beroep tegen de beslissing van de Europese Commissie.

De Commissie heeft besloten dat de gemeente geld moet terugvorderen van de ontwikkelcombinatie omdat zij vindt dat een verlaging van de grondprijs in het centrumplan verboden staatssteun is. Zij deed dit naar aanleiding van een klacht van iemand die volgens Bouwfonds-directeur gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw alleen maar tegen het hele plan was. Inclusief rente zouden de ontwikkelaars 6,9 miljoen euro moeten betalen.

De gemeente heeft echter absoluut geen trek het geld terug te vragen. Leidschendam is veel te blij dat de ontwikkelaars het risico van de investering midden in de crisis hebben willen nemen. Bovendien meent de gemeente binnen de Europese staatssteunregels gehandeld te hebben.

Waar het de Commissie vooral om gaat is dat er geen sprake is van een generieke verlaging van de grondprijzen, maar alleen voor dit project. Dat heeft andere ontwikkelaars op afstand gezet, zo luidt de motivering van het besluit.

De Zeeuw vindt dat de Commissie de Europese regels veel te rigide en theoretisch heeft toegepast. Dat zou wel eens een bom kunnen leggen onder nog lopende gebiedsontwikkelingsprojecten waar nog wordt onderhandeld over de grondprijs. Zonder een lagere grondprijs zullen die niet van de grond komen.

Reageer op dit artikel