nieuws

Leeuwarden heeft kater van arbitrage

bouwbreed

Leeuwarden is zwaar teleurgesteld in de arbitrage rond de asbest bij de sloop van de oude parkeergarage Zaailand. In plaats van dik 2 miljoen krijgt de gemeente maar 3700 euro schadevergoeding.

Arbiters steunen BCM in asbestzaak Zaailand

Het leek Leeuwarden zo eenvoudig de zaak te winnen. Begin 2009 had het in asbestsloop gespecialiseerd adviesbureau BCM voor de gemeente gekeken hoeveel asbest er in de oude parkeergarage zat en wat de kosten zouden zijn. Bij de sloop bleek er echter meer in te zitten. Dat leverde veel vertraging op en een schade van ruim 2 miljoen, schrijft wethouder Henk Deinum aan de raad.

Volgens de algemene voorwaarden RVOI is de aansprakelijkheid van adviesbureaus beperkt tot de opdrachtsom, in dit geval 3700 euro. Daar kan alleen van worden afgeweken als het bureau aantoonbaar zeer ernstig tekort is geschoten. Deinum vindt dat dit het geval is aangezien een groot deel van het extra asbest zichtbaar was.

Gelijk

De wethouder vindt dat de arbitragecommissie hem ook op veel fronten gelijk heeft gegeven. “BCM is tekortgeschoten in zijn advisering zoals verwacht mag worden van een deskundig en gespecialiseerd bureau. Er was geen belemmering om een goede inventarisatie te doen, het was asbest dat ze hadden moeten constateren en het was ook geen onbekende asbesttoepassing”, laat hij de raad weten.

Op het belangrijkste punt, het zeer ernstig tekortschieten, volgde de arbitragecommissie de gemeente echter niet. “Hoewel BCM onzorgvuldig heeft gehandeld, valt dit volgens de arbitragecommissie niet aan te merken als een grove mate van onzorgvuldigheid, waardoor de aansprakelijkheidsbeperking uit de RVOI niet wordt doorbroken”, aldus de wethouder.

Dit betekent dat Leeuwarden niet meer krijgt dan 3700 euro, de opdrachtsom. De ruim 2 miljoen extra kosten moeten ergens anders vandaan worden gehaald. “Al met al een teleurstellende uitspraak voor de gemeente Leeuwarden. Hoewel onderkend is dat BCM tekort is geschoten en bijvoorbeeld zichtbare asbest niet heeft ontdekt, wordt de bescherming van de RVOI niet doorbroken”, aldus de teleurgestelde wethouder Deinum.

Reageer op dit artikel