nieuws

Kozijn uit twee soorten hout

bouwbreed Premium

Kozijn uit twee soorten hout

Met een samengesteld kozijn van accoya en vuren kan flink op kosten worden bespaard, terwijl de bescherming aan de buitenzijde optimaal is. Het bedrijf Withagen Vilam uit Tynaarlo brengt het kozijn op de markt.

Volgens directeur-eigenaar Joost Withagen was het enkele jaren geleden nog niet mogelijk een kozijn te maken dat is samengesteld uit het dure accoyahout aan de buitenkant en het goedkope vurenhout aan de binnenkant.

Accoya is gemodificeerd hout, dat is verduurzaamd met behulp van een hoge concentratie azijn. “Er waren geen lijmen die accoya aankonden”, zegt hij.

Volgens hem is de innovatieslag die de lijmindustrie de laatste jaren heeft gemaakt er debet aan dat accoya nu wel goed verlijmd kan worden. Maar ook allerlei isolatiematerialen zijn goed met hout te combineren, aldus Withagen. In combinatie met isolerend glas kunnen met dergelijke kozijnen zeer lage U-waardes worden bereikt.

Lees verder in Dagblad Cobouw: samengesteld kozijnhout van accoya en vuren

Reageer op dit artikel