nieuws

Koop Groep gesplitst in twee delen

bouwbreed

De gezonde activiteiten van de Koop Groep zijn juridisch en financieel gescheiden van de onderdelen die minder toekomst hebben.

Verlies van 133 miljoen euro over 2011

Dat blijkt uit het jaarverslag van het geplaagde Groningse aannemingsconcern. De splitsing maakt onderdeel uit van een grote herstructurering van het Koop-concern. De onderneming lijdt al jaren forse verliezen en is mede daardoor in financieel zwaar weer terechtgekomen. Onder de gezonde activiteiten vallen onder meer woning- en utiliteitsbouwer Geveke, windparkbouwer KDE Energy, pijpleidingenlegger Nacap Australië en Esborg Vastgoed. Koop verwacht dat deze bedrijven, die onder het nieuwe onderdeel AFR Investments zijn geschoven, “duurzaam voortgezet” kunnen worden.

Dat geldt niet voor Nacap Europa, Nacap Midden-Oosten en Hogenboom Telecom. Voor deze werkmaatschappijen wordt een plan ontwikkeld “om te komen tot een gecontroleerde afbouw van activiteiten”.

Nacap Europa bestaat overigens alleen nog maar op papier. Nadat energieconcern Eon begin vorig jaar een contract voor een groot pijpleidingproject beëindigde, kon het bedrijf niet meer zelfstandig aan zijn verplichtingen voldoen. Een groot deel van het materieel en ongeveer 180 medewerkers werden daarop verkocht aan A. Hak.

Voldoende

Uit het jaarverslag blijkt verder dat met een bankenconsortium een nieuwe financieringsovereenkomst is gesloten van in totaal 342 miljoen euro. De Koop Groep gaat ervan uit dat dat voldoende is om voorlopig verder te kunnen.

Uit de problemen is het concern echter nog niet. Over boekjaar 2011 werd een verlies van bijna 133 miljoen geleden. Bovendien hangt de bedrijf nog een aantal claims boven het hoofd. Zo is Koop door de curator van het in 2011 failliet verklaarde dochterbedrijf Nacap Benelux aansprakelijk gesteld voor een tekort van ruim 92 miljoen in de boedel. De rechtszaak dient volgende maand. Behalve het concern, zijn ook voormalig topmannen Henk Koop en Cor Boonstra gedagvaard.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels