nieuws

Koerswijziging Tauw ten koste van tachtig arbeidsplaatsen

bouwbreed Premium

Tauw schrapt tachtig arbeidsplaatsen. Het ingenieursbureau concentreert zich op zijn specialismen en zoekt voor de grotere werken versterkt naar samenwerking met partners.

“Bedrijven als Arcadis en Haskoning DHV willen mee in de Champions ­League”, zegt algemeen directeur Annemieke Nijhof van Tauw vandaag in een interview met Cobouw . “In hun strategie past een schaalsprong en die hebben ze dan ook gemaakt. Als je zoals Tauw kiest voor een andere positie, dan moet je nadenken over de omvang die het beste bij je past. Wij kiezen voor de menselijke maat en vinden het niet leuk om als raadgevend ingenieur telkens een contract uit de tas te halen om te kijken of iets meerwerk is.”

De sanering die Tauw in oktober al inzette, betekent dat tot juni de personele sterkte van het bureau in Nederland met tachtig banen slinkt tot 780. Elders in Europa zijn 250 medewerkers aan de slag. Nijhof hoopt dat het aantal gedwongen ontslagen beperkt kan blijven tot 25 à 30. Op een Nederlandse omzet van 85,5 miljoen euro boekte Tauw vorig jaar een verlies van 1,9 miljoen.

De inkrimping gaat gepaard met bezuinigingen de arbeidsvoorwaarden. Zo worden geen bijzondere beloningen uitgekeerd en is salarisverhoging even uit den boze. Het vakantiegeld – dat altijd vooraf werd uitgekeerd – zal gefaseerd naar het einde van een jaar werken worden uitbetaald.

Nijhof: “Nog nooit heb ik in zo korte tijd, zoveel mensen ongelukkig gemaakt. Je neemt afscheid van mensen die 25 jaar en langer zich met al hun energie hebben ingezet voor het bedrijf. Omdat ze niet passen in de puzzel van Tauws toekomst. Heel ingrijpend. Je analyseert, denkt na. Moet dit dan echt? Je maakt een inschatting van de markt, je hebt verantwoording voor geheel Tauw. Ja, we moeten echt ingrijpen.”

Reageer op dit artikel