nieuws

Keuze voor Verhagen valt goed

bouwbreed

Reacties uit de sector op de keuze voor Maxime Verhagen zijn overwegend positief. Duidelijk is dat Bouwend Nederland met de Limburger een politiek zwaargewicht heeft binnengehaald. Maar er is ook kritiek.

Ed Nijpels (voorzitter NLingenieurs): “Maxime Verhagen is een bijzonder plezierig mens om mee om te gaan en iemand die is gepokt en gemazeld in de politiek in Den Haag en Brussel. Wat mij betreft hangt hij op zijn eerste dag zijn jasje aan de stoel en steekt hij meteen zijn handen uit zijn mouwen.”

Nico Rietdijk (directeur NVB): “Maxime Verhagen is een politiek zwaargewicht die de weg weet te vinden. De bouw staat voor belangrijke keuzes. De afdeling Pleisterplakken is inmiddels gesloten, en Maxime Verhagen begrijpt dat.”

Jan Fokkema (directeur Neprom): “Als minister van EZ heeft Verhagen laten zien dat hij begrijpt dat de toekomst ligt in innovatie en duurzaamheid. Daarnaast moet hij de bouwsector weer dichter bij de mensen brengen. Ik denk niet dat het imago van machtspoliticus dan tegen hem werkt.”

Wim van der Maas (directeur Aannemersfederatie): “We kennen Verhagen als een intelligente en aimabele man, maar we zijn wel verrast. Wij zaten eigenlijk te wachten op een echte vernieuwer en ondernemer. En dat is Verhagen duidelijk niet. Kennelijk blijft Bouwend Nederland toch een organisatie van bouwbestuurders, terwijl wij een club van ondernemers zijn.”

Nico de Vries (bestuursvoorzitter BAM): “Verhagen is iemand met hart voor ondernemers die bovendien een grote vasthoudendheid toont. Hij gaat door tot hij resultaat heeft. Dat liet hij als minister zien toen hij voor Nedcar in de bres sprong.”

Jan Kuijpers (directeur Kuijpers Bouw): “Verhagen is een ideale kandidaat. Het is een toegankelijk mens die de taal van de bouwer spreekt en de cultuur snapt. De focus op menselijke maat en normen en waarden is ook in de bouw van belang. De samenwerking en integratie kan nog een stuk beter.”

Daan van der Vorm (directeur Vorm Bouw): “Het is geen eenvoudige opgave om in deze tijd een nieuwe voorzitter te vinden, maar deze benoeming was Noord-Koreaans, zonder enige inbreng van de leden. En dan ook nog kiezen voor iemand uit het old boys network . Tsja. Ik had liever iemand uit een totaal andere hoek gezien. En een keer een vrouw.”

Paulus Jansen (SP): “Slimme zet van Bouwend Nederland? Zal de tijd moeten leren. Verhagen is een ervaren rot . Ik denk dat hij de problemen van de bouw scherp op zijn netvlies heeft staan.”

Raymond Knops (CDA): “Sommige mensen stuur je het bos in om een konijn te vangen, maar komen terug om te zeggen dat het niet gelukt is. Verhagen komt met een konijn terug.”

Jacques Monasch , PvdA: “Tja het is geen ondernemer. Ik hoop dat Verhagen in de huid van ondernemers kan kruipen. En dat hij de noodzaak van vernieuwing in de sector oppakt.”

Reageer op dit artikel