nieuws

Kabinetswissel pakt fout uit voor scholenonderhoud

bouwbreed Premium

De budgetten voor het buitenonderhoud van scholen blijven een jaar langer bij gemeenten, vanwege de kabinetswissel van vorig jaar. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Dekker (Onderwijs).

Eerder dit jaar werd al duidelijk dat het plan van CDA-partijleider Van Haersma Buma niet in 2014, maar in 2015 gestalte zou krijgen. “Vasthouden aan de inwerkingtreding per 1 januari 2014 is niet meer opportuun”, schrijft Dekker. Vooral het overhevelen van het bedrag naar een bepaald programma levert problemen op, aldus Dekker. Dat moet voor 1 oktober gebeuren volgens de regels.

In 2012 bleek al dat de gescheiden geldstromen voor onderwijshuisvesting scholenbouwers opdrachten kosten. De toenmalige staatssecretaris van Onderwijs schreef dat gemeenten 315 miljoen euro van het totaalbudget aan andere zaken spendeerden. Binnen het huidige systeem hebben scholen ook nauwelijks de mogelijkheid om te investeren in zaken als energiezuinigheid. De gemiddelde school veroudert daardoor. Vooral scholen gebouwd tussen 1960 en 1980 vertonen kuren.

Reageer op dit artikel