nieuws

‘Ik ga daar waar ik nodig ben’

bouwbreed

Kijk constant drie jaar vooruit en reageer op de veranderende vraag van je klanten. Dat is voor Arcadis het concept om zonder kleerscheuren de crisis door te komen.

“Klaag niet dat het buiten regent. Je moet zien in de regen droog te blijven. Alleen maar afwachten tot het weer beter wordt is zinloos.”

Bestuursvoorzitter Neil McArthur is dik tevreden over de resultaten die Arcadis afgelopen jaar heeft neergezet. De omzet heeft met een sprong van 26 procent de grens van 2,5 miljard gepasseerd. De nettowinst steeg tot de recordhoogte van 105,1 miljoen euro.

Of in zijn leven veel veranderd is sinds zijn benoeming tot opvolger van Harrie Noy? Nuchter constateert de in Blaricum woonachtige Schot dat hij nu de eindverantwoordelijkheid draagt. Samen met zijn raad van bestuur stelt hij prioriteiten waar het bedrijf het beste kan groeien. En geeft McArthur richting aan ideeën om beter in te spelen op klantenwensen. Afgelopen kwartaal nam de zowel als civiel als werktuigbouwkundig afgestudeerde ingenieur poolshoogte in Amerika. Binnenkort volgt een reis naar het Verre Oosten. “Ik ben niet meer onderweg dan voorheen. Ik ga daar waar ik nodig ben.”

McArthur constateert dat over heel de wereld de vraag naar topprojecten toeneemt. Een groeiend aantal partijen neemt niet langer genoegen met minder dan het allerbeste. Dat is ook de reden dat Arcadis op continentaal Europa – goed voor de 25 procent van de omzet, waarvan de helft uit Nederland – werkt aan een pan-Europese werkwijze. Hoe krijg je de beste mensen op de meest belovende projecten? Op welke wijze krijgt de topkennis uit het concern in de offertes terecht? Het rendement in Europa moet dringend naar het gewenste niveau van 10 procent.

“We hebben tien gebieden vastgesteld waarin Arcadis de beste is. Welke tien? Dat houd ik liever voor me, ik wil niet iedereen wijzer maken. Het ontwerpen van ingewikkelde sluiscomplexen is een van de tien. Een ander de aanleg van railverbindingen, zoals de Hanzelijn. Denk ook aan onze kennis op het gebied van water en tunnels. Met de waterwerken in New Orleans hebben we een uitmuntende prestatie neergezet die ons kan helpen in New York werk binnen te halen om de stad te beschermen tegen stormen zoals Sandy.”

Mensen met kennis voor topprestaties heeft Arcadis volgens McArthur voldoende. Lastiger is om die kennis internationaal op locatie toegepast te krijgen. Ingenieurs met jonge kinderen of een partner met een goede baan zijn niet altijd even mobiel. “Met gebruik van sociale media hebben we een programma opgezet voor jongeren die vijf jaar of korter bij Arcadis zijn en graag internationaal willen werken. Voor de honderd plekken meldden zich vierhonderd jongeren, afkomstig uit alle landen waar we actief zijn. Tot uit Singapore en China toe.”

Wanneer is het einde van de crisis?

“In drie gebieden waar we werken is helemaal geen sprake van een crisis. Niet in het Verre Oosten, niet in het Midden-Oosten en ook niet in Zuid-Amerika. Daar pakken we onze kansen. De Amerikaanse overheid doet samen met de FED alles om de economie te stimuleren, de rente blijft superlaag. Europa is het zorgenkind.

Er bestaat geen Europees beleid en daardoor blijft in de naaste toekomst onzeker.”

Wat moet de Nederlandse overheid doen om een einde te maken aan de crisis?

“Over de Nederlandse overheid heb ik geen opinie. Ik constateer alleen dat de Verenigde Staten anders omgaat met de crisis. Zorg voor een goed industriebeleid, uitstekend onderwijs, voorzieningen op het gebied van innovatie en ontwikkeling. Flexibiliseer de arbeid zodat soepel om te gaan is met groei en krimp.”

Wat is de belangrijkste les uit de crisis?

Lastige vraag. Kijk naar hoe de wensen van je klanten veranderen. Arcadis kijkt altijd drie jaar vooruit.”

Wanneer denkt u dat de crisis ten einde is?

“In drie gebieden waar we werken is helemaal geen sprake van een crisis. Niet in het Verre Oosten, niet in het Midden-Oosten en ook niet in Zuid-Amerika. Daar pakken we onze kansen. De Amerikaanse overheid doet samen met de FED alles om de economie te stimuleren, de rente blijft superlaag. Europa is het zorgenkind.

Er bestaat geen Europees beleid en daardoor blijft de naaste toekomst onzeker.”

Wat moet de Nederlandse overheid doen om een einde te maken aan de crisis?

“Over de Nederlandse overheid heb ik geen opinie. Ik constateer alleen dat de Verenigde Staten anders omgaat met de crisis. Zorg voor een goed industriebeleid, uitstekend onderwijs, voorzieningen op het gebied van innovatie en ontwikkeling. Flexibiliseer de arbeid zodat soepel om te gaan is met groei en krimp.”

Wat is de belangrijkste les uit de crisis?

Lastige vraag. Kijk naar hoe de wensen van je klanten veranderen. Arcadis kijkt altijd drie jaar vooruit.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels