nieuws

‘Hulp van hoofdaannemers hard nodig’

bouwbreed

De betalingstermijnen bij overeenkomsten tussen bedrijven zijn per 16 maart wettelijk vastgelegd. Of deze nieuwe regels ook daadwerkelijk leiden tot snellere betaling is echter de vraag, blijkt uit een rondgang langs grote bouwers.

“Het begint hier te landen”, zegt Strukton-woordvoerder Annemarie Hoogendoorn. Het bouwconcern – dat momenteel binnen maximaal negentig dagen betaalt – overweegt om de termijnen in zijn inkoopvoorwaarden terug te schroeven naar zestig dagen. “Daar wordt nog naar gekeken.” Wanneer er een besluit wordt genomen is nog niet duidelijk. “Ik neem aan vóór half maart.”

Vanaf 16 maart moeten rekeningen in principe binnen dertig dagen na de factuurdatum worden betaald (zie kader). Alleen bij hoge uitzondering is betaling na zestig dagen of, in overleg met de leverancier of onderaannemer, langer mogelijk. Reeds bestaande overeenkomsten blijven van kracht.

Kredietinformatiespecialist Graydon zei gisteren in deze krant dat de nieuwe regels averechts zouden kunnen werken. De kans bestaat namelijk dat hoofdaannemers voortaan zestig dagen als standaard gaan aanhouden. Zolang de partij waaraan betaald moet worden niet protesteert kan dat ook. Bouwend Nederland deelt deze verwachting, maar zegt daar niets aan te kunnen doen. “Naar ons idee is er in het onderlinge verkeer tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers altijd ruimte te vinden tot aanpassing, zolang dat met wederzijdse toestemming gebeurt”, zegt woordvoerder Pim Nusselder. “Wel blijven we het grootbedrijf binnen onze gelederen aanspreken op hun voorbeeldfunctie. Want door pas na drie maanden of later te betalen, bezorgen bouwbedrijven de branche een slechte reputatie.”

Om de nieuwe regels tot een succes te maken is volgens bestuurslid Gijs Buijs van Aannemersfederatie Nederland (AFNL) de hulp van hoofdaannemers hard nodig. “Ik ga ervan uit dat zij hun verantwoordelijkheid nemen. Je kunt natuurlijk niet van een onderaannemer verwachten dat hij altijd maar zijn poot stijfhoudt in de onderhandelingen. Daar is het de tijd niet naar.” Buijs ziet ook een taak weggelegd voor opdrachtgevende overheden. “Zij moeten hoofdaannemers verplichten binnen dertig dagen te betalen.”

Een rondgang langs enkele grote bouwers leert dat lang niet alle bedrijven bereid zijn de betalingstermijnen naar beneden bij te stellen. “Ik ga ervan uit dat we gewoon losse inkoopafspraken blijven maken met onze onderaannemers en toeleveranciers”, zegt het hoofd van de afdeling financiële administratie van Volker Wessels-dochter Boele & van Eesteren die liever anoniem wil blijven. Het bedrijf betaalt momenteel binnen dertig of zestig dagen. “Als het gaat om het inhuren van personeel dan houden we dertig dagen aan, bij producten zitten we op maximaal zestig. “Die wetswijziging gaat daar geen verandering in brengen.”

Volker Wessels heeft geen concernbrede richtlijnen voor de lengte van de betalingstermijn. “Dat is aan onze bedrijven zelf”, zegt woordvoerder Gjalt Rameijer.

BAM kon gisteren niet zeggen welke gevolgen de nieuwe betalingsregels voor het bedrijf zullen hebben. “Maar als we bij wet worden verplicht onze inkoopvoorwaarden aan te passen, zullen wij dat uiteraard doen.”

Reageer op dit artikel