nieuws

HSB neemt activiteiten Kakes over

bouwbreed Premium

HSB neemt de activiteiten van Kakes over. Het Volendamse bouwbedrijf heeft daarover overeenstemming bereikt met de curator van de failliete Zaanse bouwer.

Kakes werd eind januari failliet verklaard door de rechtbank. Het bouwbedrijf, dat stamt uit 1874, delfde het onderspit als gevolg van de economische crisis.

HSB neemt in ieder geval de naam en de debiteuren over, maar vrijwel zeker ook een aantal werknemers. “Hoeveel precies is nu nog niet te zeggen”, laat HSB-directeur André Vos weten. “Het is afhankelijk van hoeveel projecten we uiteindelijk kunnen voortzetten. Maar ik verwacht in ieder geval een aantal mensen van Kakes een baan te kunnen aanbieden.”

Geïnventariseerd zal nog worden of er ook materieel en inventaris van Kakes kan worden overgenomen. “Al heeft dat niet meteen onze eerste prioriteit.”

Toen Vos in januari vernam dat Kakes in financiële problemen v erkeerde, meldde hij zich onmiddellijk bij de bewindvoerder. “Maar toen we eenmaal aan tafel zaten, was Kakes al failliet.”

HSB was niet de enige bouwer die interesse had in de renovatie- en onderhoudspecialist uit Zaandam. “Maar wij waren er snel uit met de curator. Ik weet niet eens of hij nog gesprekken heeft gevoerd met andere partijen.”

Disciplines

Hoeveel H SB betaalt voor de overname, wil de directeur niet zeggen. Wel benadrukt hij dat de naam Kakes zal blijven bestaan. “HSB is een gerenommeerd bedrijf in de nieuwbouw en woningbouw. Kakes heeft een geweldige reputatie in renovatie en onderhoud; twee disciplines die wij zelf niet in huis hebben. Kakes wordt dus in feite onze renovatie- en onderhoudspoot.”

Volgens Vos wordt met de overname voorkomen dat 139 jaar aan kennis en ervaring in renovatie en onderhoud verloren gaat. “Financieel stond Kakes er niet goed voor, maar met onze financiële slagkracht kan het bedrijf weer verder. Dat is toch mooi. We zien ook gewoon veel potentie in de onderneming.”

Momenteel wordt met opdrachtgevers van Kakes bekeken of projecten kunnen worden voortgezet. “Op dat vlak hebben we al resultaat geboekt”, zegt Vos. “We zitten nu in een bouwteam met een corporatie voor een groot werk.”

HSB telt ongeveer 260 werknemers en was in 2011 goed voor een omzet van bijna 90 miljoen euro. Ook voor de Volendamse bouwer zijn het moeilijke tijden. Toch ziet ze mogelijkheden om te investeren in een overname. “Soms moet je ook tegen de stroom in gaan. Zoals gezegd, wij geloven in Kakes en zijn ervan overtuigd dat de onderneming een waardevolle versterking is.”

Reageer op dit artikel