nieuws

Het oude denken

bouwbreed Premium

Het kabinet doet alles verkeerd. Het zijn de woorden van de econoom Sweder van Wijnbergen. Hij wijt de economische problemen voor een belangrijk deel aan het kabinetsbeleid dat precies datgene doet wat het vertrouwen van de consumenten alleen maar verder schaadt. Ook de inmiddels naar 1,75 miljard gezakte heffing bij de corporaties is volstrekt verkeerd, […]

Het kabinet doet alles verkeerd. Het zijn de woorden van de econoom Sweder van Wijnbergen. Hij wijt de economische problemen voor een belangrijk deel aan het kabinetsbeleid dat precies datgene doet wat het vertrouwen van de consumenten alleen maar verder schaadt. Ook de inmiddels naar 1,75 miljard gezakte heffing bij de corporaties is volstrekt verkeerd, vindt hij. De corporaties zijn de enige die in staat zijn behoorlijk te investeren in de woningbouw, mits die heffing maar niet doorgaat.

Eindelijk steun uit onverdachte hoek, derhalve. Maar zeker is dat het aan dovemansoren gericht is. Ongetwijfeld weet Van Wijnbergen dat ook wel, zoals hij ook weet dat er nieuwe tijden aangebroken zijn. De economie is niet meer hetzelfde als twintig jaar geleden.

Daar zit dan ook precies de pijn. Erkende rekenmeesters als het CPB maar ook het EIB werken met modellen die gebaseerd zijn op ervaringen uit het verleden. Dat is op zich logisch. Maar het is zoiets als de meteoroloog die alleen maar naar zijn computer kijkt en vrolijk roept dat de zon schijnt terwijl hij, als hij even naar buiten had gekeken, had gezien dat het stortregent.

De rekenmeesters bevinden zich overigens in goed gezelschap. Ook politici hebben niet in de gaten dat de tijden veranderd zijn. Zij houden daarom vast aan het oude denken, bezuinigen, investeren in onderwijs en innovatie, roepen de verschillende ministers om de beurt. Het zijn herhalingsrecepten voor een medicijn dat heden ten dage niet werkt, zoals Van Wijnbergen aangeeft. Het zijn immers medicijnen die pas op de lange termijn werken als er dan tenminste nog een economie over is.

Het moet politici aan het denken zetten dat een vergelijkbare economie als de Belgische het beter doet. Akkoord, de Belgen waren zo slim om bij de eerste bankencrisis geen miljarden in banken te stoppen maar die te verkopen. Dat is nog eens wat anders dan hier te lande waar de belastingbetaler zit opgezadeld met inmiddels drie staatsbanken en daarvoor beloond wordt met een hogere hypotheekrente dan in ons omringende landen. Misschien moeten we een nieuwdenker als Jan Rotmans maar eens premier maken.

Reageer op dit artikel