nieuws

Hellend dak 
geïsoleerd met 
weinig schroeven

bouwbreed

Isotec Benelux uit Deurne in België toont voor het eerst een Italiaans product voor het isoleren van hellende daken. De elementen worden met weinig schroeven, dus snel, gemonteerd.

“Waar we vroeger drie weken aan een dak werkten, is het nu in dertien werkdagen helemaal dicht”, aldus een woordvoerder van Isotec Benelux. “De elementen worden geproduceerd met een lengte van 3,90 meter en een breedte op maat, dat is millimeterwerk. Ze hebben diverse functies tegelijk. Aan de onderzijde zitten een dampscherm van aluminium, een thermisch isolerende laag van pir en pur, onder de dakbedekking een waterkerende folie en geïntegreerde metalen panlatten.” Volgens het bedrijf bestaat het product reeds 29 jaar op de Italiaanse en 9 jaar op de Belgische markt.

De elementen kunnen op sporen, maar ook op een dak met beschot worden aangebracht. Ze worden horizontaal van boven naar beneden gemonteerd, elk volgend element met een lip onder het vorige. De lange schroeven gaan door panlat, folie, isolatiemateriaal en cachering heen. De maximale overspanning bedraagt 120 centimeter. Normaliter dekken dakpannen het dak af, maar Isotec Benelux toont ook een variant voor zinken en koperen daken met metalen stroken in plaats van panlatten.

“In Nederland is nog geen project uitgevoerd, maar we werken in België ook met Nederlandse monteurs”, zegt de woordvoerder. Volgens hem leent het product zich uitstekend voor de renovatie van daken van eengezinswoningen. Aan de binnenzijde kan de constructie worden afgewerkt met een plaatmateriaal op houten regels. De constructie zelf is dampdicht. De ventilatie aan de buitenzijde, onder de pannen, wordt gegarandeerd door openingen in de panlatten. De elementen zijn relatief licht en dragen volgens Isotec bij aan een stabiel dakvlak.

Reageer op dit artikel