nieuws

Hellebrekers inde geld van Pools park

bouwbreed

Hellebrekers Technieken is naar eigen zeggen niet geraakt door de financieringsproblemen rond de bouw van Adventure World Warschau (AWW). “Wij zijn altijd op tijd betaald.”

‘Wij werken nooit op no cure no pay-basis’

Hellebrekers is al enkele jaren bij het Poolse pretparkproject betrokken. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de engineering van de waterzuiveringsinstallaties en waterattracties. Volgens directeur-eigenaar Eddy Vlijm was altijd al duidelijk dat de projectontwikkelaar de financiering van de uitvoeringsfase nog niet rond had. “Daarom wilden wij niet investeren voordat de betalingen door de opdrachtgever gegarandeerd konden worden.”

De technisch dienstverlener liet zijn deel van het werk – “enkele miljoenen euro’s” – in drie termijnen uitbetalen. “Het geld is volledig en stipt op tijd betaald.” Eerder deze week werd bekend dat de projectontwikkelaar van het park de financiering nog niet rond heeft. Voor ‘general contractor’ Imtech aanleiding om direct 100 miljoen af te boeken. Het gaat om de kosten die het concern al heeft gemaakt. Over de reden van de afboeking van Imtech wil Vlijm niet speculeren. “Wij zijn een relatief kleine partij. Als het gaat om de financiën, hebben wij niets in te brengen.”

Betalingsgaranties

Of de financiering van de uitvoeringsfase rond komt, blijkt later dit jaar. “Als de uitvoering van start gaat zijn wij bereid om als onderaannemer van Imtech deel te nemen. Uiteraard wel met betalingsgaranties.”

Hellebrekers Technieken is specialist op het gebied van ontwerp, realisatie, ontwikkeling en duurzaam onderhouden van alle technische installaties.

Het bedrijf, dat jaarlijks circa 25 miljoen euro omzet en 180 werknemers heeft, haalt 10 procent van zijn omzet uit het buitenland. “Dan zijn we altijd wat voorzichtiger”, geeft Vlijm aan. “Je hebt op zo’n afstand geen enkele grip op de situatie.” Daarom werkt Hellebrekers buiten de landsgrenzen nooit op no cure no pay basis. “Goed risicomanagement is heilig als je in het buitenland opereert.”

Reageer op dit artikel