nieuws

Halogeen te vervangen door led-lamp

bouwbreed

De Belgische overheidsdienst voor Volksgezondheid, Voedselveiligheid en Leefmilieu heeft zijn Eco Award uitgereikt aan Lightplus, importeur van een led-lamp die staafhalogeenlampen kan vervangen.

De uitreiking vond plaats op de bouwbeurs Batibouw in Brussel.Lightplus uit het Belgische Houthalen nam deel aan de wedstrijd met de LED R7 van Megaman, een lamp met led’s (light emitting diodes) die de traditionele staafhalogeenlamp kan vervangen.

Lightplus is importeur van Megaman-producten in België. “Bij een gebruiksduur van vier uur per dag is de investering in twee jaar terugverdiend”, stelt Wim Gielen van Lightplus. “De LED R7 gebruikt 84 procent minder energie dan een staafhalogeenlamp. De kleur van de lamp is gelijkwaardig. Bovendien is de prijs van led-lampen aan het zakken. Misschien wachten sommige mensen daarom nog met de aanschaf.”

Gielen merkt wel een duidelijke verschuiving in de markt. “We hebben vorig jaar 48 procent minder spaarlampen verkocht, terwijl onze omzet 15 procent is gestegen. Dat is grotendeels te danken aan de markt voor led-lampen. We binnen en picken de microled’s, dat is jargon voor het samenstellen van een kleurenpallet van minimaal 92 microled’s op een plaatje. Met die techniek zijn we in staat lampen met verschillende lichtkleuren leveren.”

De Nederlandse importeur van de in China geproduceerde LED R7 is Hapé in Almere.

Laureaten

Lightplus won van twee andere genomineerden: Engels met ramen en deuren van accoyahout (onder hoge druk met azijn geïmpregneerd) en Ecoworks met hemelwater bufferende groendaken en het plan om akkers op daken aan te leggen. Beide werden bekroond met een laureaat.

Engels is voornemens in 2014 de helft van zijn ramen en deuren in accoya uit te voeren. Volgens de fabrikant heeft het materiaal een stresstest doorstaan met verwaarloosbare krimp, uitzetting, kromtrekking of aantasting.

De jury van de Eco Award bestond uit de Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen, het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties, de Bouwunie, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf en het Passiefhuis Platform. Volgens de jury waren er weinig inschrijvingen.

Reageer op dit artikel